ΚΟΣΜΟΣ

Σενάρια για «ανταλλαγή» F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

Σενάρια για «ανταλλαγή» F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα
Τα σενάρια για «ανταλλαγή» F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα TuAF

Ξεκινά η «μητέρα των μαχών» για τα τουρκικά F-16 με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβαίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ταυτόχρονα, η Άγκυρα εντείνει τον εκβιασμό έναντι των ΗΠΑ, αρνούμενη να δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Η λίστα των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι μακρά όμως το ζήτημα που «καίει» την Άγκυρα είναι η προμήθεια νέων μαχητικών και η αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των F-16 ώστε μικρύνει η διαφορά αεροπορικής ισχύος με την Ελλάδα. Τις τελευταίες ώρες, αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν πως η διοίκηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ενημερώσει το Κογκρέσο για το τουρκικό αίτημα, ανοίγοντας, όπως επισημαίνουν, τον δρόμο για επίσημες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

F-16 για την Τουρκία, F-35 για την Ελλάδα;

Το σενάριο της ταυτόχρονης έγκρισης του τουρκικού αιτήματος για F-16 και του ελληνικού για F-35 διακινήθηκε χθες από τη Wall Street Journal, ως «λύση» για να καμφθούν οι αντιστάσεις του Κογκρέσου. Κάτι τέτοιο, βέβαια, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο, μιας και πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

Το αίτημα της Τουρκίας παραμένει «παγωμένο» καθώς εμπίπτει στον νόμο CAATSA, ο οποίος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για την προμήθεια των ρωσικών S-400. Ταυτόχρονα, η μεγάλη κινητοποίηση του ελληνοαμερικανικού λόμπι, το οποίο υπό την «καθοδήγηση» του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κλείνει κάθε συζήτηση για πώληση νέων F-16 όσο η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά, το αίτημα που έστειλε τον Ιούλιο η Αθήνα, με το οποίο ζητά την προμήθεια 20+20 F-35, χαίρει της στήριξης τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κογκρέσου όπως δημοσίως έχει εκφραστεί. Φυσικά, απαιτείται και η έγκριση του Κογκρέσου όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για τυπική διαδικασία αφού το πράσινο «φως» έχει ήδη εξασφαλιστεί. Η αμερικανική απάντηση μάλιστα, αναμένεται τον Μάρτιο και με την άφιξη της θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.

Αεροσκάφη και όπλα ζητά η Τουρκία

Με το επίσημο αίτημα που υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση την αγορά 40 νέων F-16 Block 70/72 καθώς και 79 κιτ με απάρτια ώστε να αναβαθμίσει τα παλαιότερης τεχνολογίας F-16 στην έκδοση Viper, αντίστοιχη με την ελληνική. To «πακέτο» όμως περιλαμβάνει και σημαντικό αριθμό όπλων για τα μαχητικά αεροσκάφη. Η Τουρκία ζητάει την προμήθεια 900 πυραύλων αέρος – αέρος αλλά και 800 βομβών, ανεβάζοντας το κόστος του προγράμματος στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «ζυγαριά» της αεροπορικής ισχύος γέρνει προς την ελληνική πλευρά και η Άγκυρα δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία της. Ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι βάζουν συχνά στο «στόχαστρο» της προκλητικής τους ρητορικής τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και κυρίως τα υπερσύγχρονα Rafale που ήδη επιχειρούν στο Αιγαίο και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μπροστά στον κίνδυνο να «ξεμείνει» με τον γερασμένο στόλο F-16, η Άγκυρα εξετάζει και το ενδεχόμενο εγχώριας αναβάθμισης με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Άλλωστε, αν η υπήρχε αυτή η δυνατότητα, η Τουρκία θα είχε προχωρήσει ήδη αφού το χάσμα με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα.

Ακόμη, η ποσότητα των όπλων που ζητά η Τουρκία δείχνει ότι παρά τις φιέστες και τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις για τους εγχώριας παραγωγής πυραύλους αέρος – αέρος, το οπλοστάσιο της Άγκυρας έχει σοβαρά κενά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ