ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Άλλες 5 σελίδες από απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στο σπίτι του

Τζο Μπάιντεν: Άλλες 5 σελίδες από απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στο σπίτι του
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να υιοθετεί τη στάση ότι τα εν λόγω έγγραφα εντοπίστηκαν στο γραφείο και στην οικία του «κατά λάθος» δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη AP Photo/Evan Vucci

Πέντε επιπλέον σελίδες απόρρητων εγγράφων ανακαλύφθηκαν σε δωμάτιο δίπλα στο γκαράζ της οικογενειακής κατοικίας του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, έκανε σήμερα γνωστό ο Λευκός Οίκος.

Τα έγγραφα που χρονολογούνται από την περίοδο της αντιπροεδρίας του Τζο Μπάιντεν επί κυβερνήσεως του Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκαν μετά την έλευση επί τόπου το βράδυ της Πέμπτης του νομικού συμβούλου της προεδρίας Ρίτσαρντ Σάουμπερ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδίου.

Οι πέντε σελίδες προστίθενται στους υπόλοιπους φακέλους που βρέθηκαν στην ιδιωτική κατοικία, την ύπαρξη των οποίων ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστή την Πέμπτη, καθώς και σε άλλα 10 απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε γραφείο στην Ουάσινγκτον.

Μεταξύ άλλων, τα έγγραφα περιλαμβάνουν «ευαίσθητες» πληροφορίες των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών που αφορούν ζητήματα της Ουκρανίας, του Ιράν, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει πάντως να υιοθετεί τη στάση ότι τα εν λόγω έγγραφα εντοπίστηκαν στο ιδιωτικό του γραφείο και στην οικία του «κατά λάθος» δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη που ήδη διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα.

Η ανεξάρτητη έρευνα της Δικαιοσύνης

Εξάλλου πριν από λίγα 24ωρα είχε ανακοινωθεί πως ένας δικηγόρος στο επάγγελμα υπό την ιδιότητα του ανεξάρτητου ερευνητή θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης των απορρήτων εγγράφων, ανακοίνωσε την Πέμπτη (12/1) ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος έχει εργαστεί στον τομέα της τρομοκρατίας και της εταιρικής απάτης, θα ηγηθεί της έρευνας για το εάν ο Μπάιντεν χειρίστηκε εσφαλμένα τα απόρρητα αρχεία, όπως επιβεβαίωσε ο Γκάρλαντ.

Σύμφωνα με το CNNi, o Χουρ έχει υπηρετήσει ως εισαγγελέας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων θέσεων. «Θα διασφαλίσω ότι ο κ. Χουρ θα λάβει όλους τους πόρους που χρειάζεται για να εκτελέσει τη δουλειά του», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας.

Η ανακοίνωση του ειδικού εισαγγελέα κλιμακώνει σημαντικά την υπάρχουσα έρευνα, η οποία ξεκίνησε στο Σικάγο. Αυτό αυξάνει επίσης την πιθανή νομική έκθεση για τον Μπάιντεν, τους βοηθούς και τους δικηγόρους του που χειρίζονταν ευαίσθητο κυβερνητικό υλικό από την εποχή του ως αντιπροέδρου. Διορίζοντας έναν ειδικό ανεξάρτητο ερευνητή, ο Γκάρλαντ απομονώνεται από την πολιτικά ευαίσθητη υπόθεση, αν και θα έχει ακόμα τον τελευταίο λόγο για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Όταν έρθει αυτή η απόφαση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, σίγουρα θα γίνει ένα σημαντικό σημείο ανάφλεξης στην προεδρική κούρσα του 2024.

Η εξέλιξη φέρνει επίσης περαιτέρω το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI εκεί που δεν θέλουν να είναι - ακριβώς στη μέση των προεδρικών εκλογών για τρίτο συνεχόμενο κύκλο.

Η δεύτερη παρτίδα εγγράφων στο γκαράζ του Μπάιντεν

Η δεύτερη παρτίδα απόρρητων εγγράφων ανακαλύφθηκε από τους βοηθούς του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο γκαράζ του σπιτιού του.

Σε δήλωσή του, ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, είχε επιβεβαιώσει πως: «Οι δικηγόροι ανακάλυψαν μεταξύ προσωπικών και πολιτικών εφημερίδων έναν μικρό αριθμό πρόσθετων αρχείων της κυβέρνησης Ομπάμα - Μπάιντεν με απόρρητες σημάνσεις».

«Όλα εκτός από ένα από αυτά τα έγγραφα βρέθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ της κατοικίας του προέδρου στο Ουίλμινγκτον. Ένα έγγραφο που αποτελείται από μία σελίδα ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε αποθηκευμένα υλικά σε ένα διπλανό δωμάτιο».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα από την εποχή που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε γραφείο του στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «εξεπλάγη» όταν έμαθε για την ύπαρξή τους και σημείωσε ότι οι δικηγόροι του «συνεργάζονται πλήρως» με την έρευνα για την αξιολόγηση. «Συνεργάζομαι απόλυτα με το υπουργείο Δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν (σ.σ. ό,τι ακριβώς είπε και στις πρώτες αποκαλύψεις στις 9 Ιανουαρίου).

Το χρονικό της διαδρομής των απόρρητων εγγράφων

Στις αρχές της εβδομάδας αποκαλύφθηκε από αμερικανικά μέσα πως τουλάχιστον 10 άκρως απόρρητα έγγραφα είχαν βρεθεί λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές σε γραφείο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε από το 2017 μέχρι και το 2020 και αφορούν την περίοδο που ο Μπάιντεν υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τον Μπαράκ Ομπάμα στο οβάλ γραφείο.

Στις αποκαλύψεις φαίνεται πως περιλαμβάνονται ακόμη περισσότερα σε αριθμό απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα τα οποία έχουν βρεθεί σε άλλη τοποθεσία.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα συγκεκριμένα έγγραφα αφορούσαν θέματα που έχουν να κάνουν με την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα αλλά η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου δεν απάντησε σε καμία από τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων εχθές στην ημερήσια ενημέρωση. Αρκέστηκε απλά να δηλώσει πως το ζήτημα είναι υπό διερεύνηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας και θα τοποθετηθεί σχετικά ο ίδιος ο Πρόεδρος. Τα ερωτηματικά είναι αρκετά καθώς σύμφωνα με το νόμο στην χώρα τα απόρρητα έγγραφα πρέπει να επιστρέφονται στις αρμόδιες αρχές μετά το πέρας μίας θητείας.

Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στον Λευκό Οίκο ο οποίος έχει ήδη στείλει στα δικαστήρια για ποινική μάλιστα υπόθεση τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν στο Μαρ α Λάγκο περισσότερα από 10.000 απόρρητα κρατικά έγγραφα. Τα συγκεκριμένα έγγραφα ανακτήθηκαν στα τέλη του 2022 μετά από έφοδο που είχε κάνει το FBI στην πολυτελή έπαυλη του Τραμπ.

Το περιεχόμενο των νέων εγγράφων δεν έχει διαρρεύσει ούτε υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για το εάν πρόκειται για το ίδιο χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρονταν τα προηγούμενα (2017-2020).

  • Ιανουάριος 2009 – Ιανουάριος 2017 αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα
  • 2018 – 2020 ως πολίτης ο Μπάϊντεν χρησιμοποιεί το κτίριο στην Ουάσιγκτον
  • 2 Νοεμβρίου 2022 το πρώτο πακέτο εγγράφων ανακαλύπτεται στο διαμέρισμα της Ουάσιγκτον
  • 9 Ιανουαρίου 2023 οι πρώτες αποκαλύψεις από το CBS
  • 11 Ιανουαρίου το NBC κάνει την αποκάλυψη για νέο πακέτο εγγράφων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ