ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά F-16: Το σχέδιο Μπάιντεν και το «όχι» Μενέντεζ και Ελληνοαμερικανών βουλευτών

Τουρκικά F-16: Το σχέδιο Μπάιντεν και το «όχι» Μενέντεζ και Ελληνοαμερικανών βουλευτών
Ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει η πώληση μαχητικών στην Άγκυρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (AP Photo/Emrah Gurel)

«Αντιστάσεις» βρίσκει, πριν καλά – καλά ενημερωθεί επίσημα το Κογκρέσο, το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, με τον γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, αλλά και τους ελληνοαμερικανούς βουλευτές Κρις Πάπας και Γκας Μπιλιράκη να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μια τέτοια εξέλιξη.

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε χθες, Παρασκευή 13/1, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση με την ελπίδα να «ξεπαγώσει» τις ενταξιακές διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες έχει δις μπλοκάρει η Άγκυρα.

Κατά πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε πώληση 40 νέων F-16 στην Άγκυρα και την αναβάθμιση άλλων 79 -μια εξέλιξη που έρχεται μόλις μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρμόδιες επιτροπής εξωτερικών Βουλής και Γερουσίας έχουν 30 ημέρες να επεξεργαστούν το σχέδιο, από τη στιγμή που θα ενημερωθούν.

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει και δικαίωμα βέτο, έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει εάν η Τουρκία δεν σταματήσει να απειλεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Δικαίωμα βέτο έχουν, επίσης, ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος κ. Ρις και ο πρόεδρος της Επιτροπής στην Βουλή, Μάικλ Μακόλ.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία δημοσιοποιεί το Politico, ο Μπομπ Μενέντεζ τονίζει ότι αντιτίθεται σθεναρά στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία ενώ παράλληλα υιοθετεί ανησυχητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές απέναντι στους γείτονες – συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

O Μπομπ Μενέντεζ / (AP Photo/Julio Cortez, File)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να σκέφτεται την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία (συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων) και F-35 στην Ελλάδα.

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές, να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία -απελευθερώνοντας δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης- και αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχός, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει νέα F-16 και κιτ αναβάθμισης από τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, και πλέον εκτιμάται ότι το επίσημο αίτημα για την έγκριση της αμυντικής σύμβασης θα σταλεί το επόμενο διάστημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου για να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, όπου αναμένεται ότι θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των F-16.

«Αδιανόητη η πώληση F-16 στην Τουρκία»

Την πρόθεσή του να μπλοκάρει την πώληση F-16 ή και οποιουδήποτε άλλου αμερικανικού όπλου στην Τουρκία εξέφρασε και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας, ο οποίος χαρακτήρισε, μάλιστα, αδιανόητη μια τέτοια κίνηση.

«Πάνω από ένα χρόνο πριν, εξέφρασα τις ανησυχίες μου στην κυβέρνηση Μπαίντεν για το ενδεχόμενο πώλησης νέων F-16 και άλλων πολεμικών όπλων στην κυβέρνηση Ερντογάν» τόνισε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, και συνέχισε:

«Έκτοτε, η συμπεριφορά της Τουρκίας και η ρητορική της έχουν απλώς αυξήσει τις ανησυχίες για οποιαδήποτε πώληση προς την Τουρκία».

O Κρις Πάπας / (AP Photo/Charles Krupa, Pool, File)

Όπως υπογράμμισε ο Κρις Πάπας, η Άγκυρα όχι μόνο συνεχίζει να παραβιάζει τον αμερικανικό νόμο «Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων», γνωστό ως CAATSA, αλλά απειλεί να προχωρήσει και σε νέες παραβιάσεις.

«Η Τουρκία έχει επίσης καθυστερήσει αδικαιολόγητα την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις ρεκόρ στον ελληνικό εναέριο χώρο και απειλεί συνεχώς την Ελλάδα με πόλεμο» τονίζει ο βουλευτής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδιανόητη» την οποιαδήποτε πώληση αμερικανικών όπλων στη χώρα.

Ξεκαθάρισε δε, πως μέχρι η Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές θα συνεχίσει να εργάζεται για να αποτρέψει την παράδοση F-16 ή άλλων αμερικανικών όπλων στα χέρια του Ερντογάν.

«Η πώληση δεν πρέπει να προχωρήσει, θα αντιτεθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο φτάσει ενώπιον του Κογκρέσου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρις Πάπας.

Μπιλιράκης: Μείνετε ήσυχοι, οι συνάδελφοί μου και εγώ θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει καμία τέτοια πώληση

Εμφανώς ενοχλημένος από την κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης έγραψε στο Twitter:

«Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επιβραβεύσει την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κακή συμπεριφορά της. Μείνετε ήσυχοι, οι συνάδελφοί μου και εγώ στο Κογκρέσο θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα περάσει ποτέ μια τέτοια πώληση».

Πώληση F-35 στην Ελλάδα

Παράλληλα με το αίτημα πώλησης και αναβάθμισης F-16 στην Τουρκία, το Κογκρέσο αναμένεται να εξετάσει και την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Κατά πληροφορίες, αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως είναι τυχαία η ταυτόχρονη παρουσίαση των δύο αυτών αιτημάτων.

Ωστόσο, η Wall Street Journal σημειώνει πως «είναι βέβαιο ότι θα καμφθούν οι αντιστάσεις της Αθήνας εάν ικανοποιηθεί το δικό της αίτημα».
Τονίζει δε, πως το Κογκρέσο ουδέποτε έχει μπλοκάρει πωλήσεις όπλων σε ξένη χώρα.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει εδώ και καιρό τις πρώτες κινήσεις για την προμήθεια των πρώτων 20 F-35, με προαίρεση αγοράς άλλων 20.

Ο Μπομπ Μενέντεζ τόνισε ότι δεν έχει αντίρρηση στην πώληση αυτή.

Μητσοτάκης: Ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλίστικό πρόγραμμα

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Αλεξανδρούπολη σήμερα (14/1) για το ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Καταρχάς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το αίτημα στο Κογκρέσο. Το F-35 δεν είναι ακριβώς αντίδωρο. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε υποβάλει το δικό μας αίτημα. Δεν είναι συνδεδεμένο. Το τι θα κάνει το Κογκρέσο για το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα».

Υπογράμμισε ωστόσο, πως απαραίτητη προϋπόθεση για το Κογκρέσο, προκειμένου να πωληθούν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, είναι να αλλάξει τη συμπεριφορά της η Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ