ΚΟΣΜΟΣ

«Σκληρό» μήνυμα της Συρίας στις τουρκικές απειλές για άμεση «στρατιωτική επιχείρηση»

«Σκληρό» μήνυμα της Συρίας στις τουρκικές απειλές για άμεση «στρατιωτική επιχείρηση»
Ο Μεκντάντ ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις ζώνες της βόρειας Συρίας, αλλά η Άγκυρα απειλεί με χερσαία επίθεση ανά πάσα στιγμή AP Photo / Alexander Nememov

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Φαϊσάλ Μεκντάντ, κάνοντας ξεκάθαρο πως για να υπάρξει πλήρης προσέγγιση των δύο πλευρών, πρέπει πρώτα να τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, ενώ νωρίτερα εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για πιθανή εισβολή ανά πάσα στιγμή.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο (14/1) ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών, μετά την συνάντησή του με το ιρανό ομόλογό του στην Δαμασκό, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «δεν μπορούμε να συζητάμε για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τον τερματισμό της κατοχής».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της πολιτικής και της ένοπλης αντιπολίτευσης στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά την διάρκεια του 12ετούς πολέμου στην Συρία, ενώ τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εισβάλει σε περιοχές της βόρειας Συρίας.

Η Ρωσία υποστηρίζει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Δαμασκό, έχοντας φιλοξενήσει συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας και προωθώντας συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ενδεχομένως των προέδρων.

Ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως, «μία συνάντηση ανάμεσα στον Άσαντ και την τουρκική ηγεσία εξαρτάται από την εξάλειψη των αιτίων της διένεξης», χωρίς να αναφέρει το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε και με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, δήλωσε «ενθουσιασμένος με τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στην Συρία και την Τουρκία».

Ο Άσαντ, έχει δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου θα πρέπει να βασισθούν στην αρχή του τερματισμού της κατοχής και της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όρου που οι συριακές αρχές χρησιμοποιούν αναφερόμενες σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι η Συρία ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις ζώνες της βόρειας Συρίας και να τερματίσει την υποστήριξη προς τις κύριες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πριν συμφωνήσει για συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Άγκυρα: Πιθανή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανά πάσα στιγμή

Νωρίτερα, η Τουρκία έκανε λόγο για πιθανή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ανά πάσα στιγμή! Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε πως «...συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία» που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου από τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας στη Μόσχα, αλλά μια χερσαία επιχείρηση παραμένει πιθανή ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το επίπεδο των απειλών».

Παράλληλα, προανήγγειλε μια πιθανή νέα συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών πριν από εκείνη, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Φεβρουαρίου, των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας.

«Θέλουμε ασφάλεια στα σύνορά μας. Δεν θέτουμε στο στόχαστρο ποτέ τα (συμφέροντα) του συριακού κράτους ή των Σύρων αμάχων», είπε αναφερόμενος στην παρουσία κουρδικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

Ωστόσο, οι εγγυήσεις ασφαλείας που υποσχέθηκαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ μετά την τελευταία τουρκική επίθεση στη Συρία το 2019 «δεν έχουν τηρηθεί» και οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν αποσυρθεί 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα όπως είχαν υποσχεθεί, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε προσέγγιση με τον Τούρκο ομόλογό του θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση «το τέλος της τουρκικής κατοχής» στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος από το 2016 κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά, οι οποίες της επέτρεψαν να θέσει υπό τουρκικό έλεγχο μια συνοριακή λωρίδα στη συριακή πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ