ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία - Όπλα ζητά ο Ζελένσκι

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία - Όπλα ζητά ο Ζελένσκι
Σύμφωνα με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 21 από τους 33 πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία (AP Photo/Andrew Kravchenko)

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσε σήμερα, Σάββατο (14/1) η Ρωσία σε ολόκληρη την Ουκρανία, με στόχο βασικές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλα μέρη της χώρας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου την προμήθεια των αναγκαίων όπλων από τη Δύση, για να σταματήσουν οι επιθέσεις.

«Τι χρειάζεται γι' αυτό; Εκείνα τα όπλα που βρίσκονται στις αποθήκες των συμμάχων μας και τα οποία οι στρατιώτες μας περιμένουν επί τόσο πολύ χρόνο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά το βραδινό του βιντεομήνυμα, έπειτα από τις σημερινές μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά των ουκρανικών πόλεων.

«Ο κόσμος όλος γνωρίζει τι και πώς θα σταματήσει εκείνους που σπέρνουν τον θάνατο. Ευχαριστώ κάθε έναν που μας βοηθά σε αυτό».

Σύμφωνα με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 21 από τους 33 πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Η Ουκρανία κατέρριψε 18 από τους 28 ρωσικούς πυραύλους Cruise και 3 από τους 5 πυραύλους αέρος-εδάφους, διευκρίνισε.

Το απόγευμα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε εκρήξεις στην πόλη, προσθέτοντας ότι η αεράμυνα λειτουργεί. Την ίδια ώρα Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι έχουν πληγεί βασικές υποδομές στις περιοχές Χάρκοβο και Λβιβ στα ανατολικά και τα δυτικά της χώρας αντίστοιχα.

Μια πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη σοβαρές ζημιές σε μια ρωσική πυραυλική επίθεση σήμερα και άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου. Από την επίθεση, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισένκο.

«Αυτοί (οι Ρώσοι) είναι απλά απάνθρωποι. Τουλάχιστον ένα κλιμακοστάσιο έχει καταστραφεί. Κάτω από τα ερείπια υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονταν στα σπίτια τους», είπε.

«Υπάρχει μια μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία τώρα, ο εχθρός στοχεύει εγκαταστάσεις υποδομής», δήλωσε ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιχόρ Τερέχοβ στο Telegram.

«Αμέσως μετά τη λήξη του, όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και οι ενεργειακές υπηρεσίες του Χάρκοβο θα αρχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και νερού στην πόλη», είπε.

Τις δύο προηγούμενες ώρες, το επίσημο κανάλι Telegram εξέδωσε προειδοποιήσεις για την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, καθώς και τις μεγάλες πόλεις Χερσώνα και Λβιβ.

Συναγερμοί υπάρχουν επίσης στις περιοχές Χάρκοβο, Ντονέστκ, Ντνιπροπετρόβσκ και περίπου δώδεκα άλλες. Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι πυρά πυροβολικού έπληξαν τη νότια πόλη Νικόπολη, με όλους τους κατοίκους να καλούνται να αναζητήσουν καταφύγιο.

Έκτακτες διακοπές ρεύματος

Εν τω μεταξύ, σε ανάρτησή της στο Telegram, η ουκρανική υπηρεσία ενέργειας Ukrenegro ανέφερε ότι τα όρια κατανάλωσης που ισχύουν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ξεπεραστεί σε 11 περιοχές, με αποτέλεσμα να «επιβληθούν έκτακτες διακοπές λειτουργίας».

Παράλληλα σημείωσε ότι, αν και η χρήση ρεύματος είναι μειωμένη σήμερα λόγω του θερμότερου καιρού, οι ελλείψεις συνεχίστηκαν.

Ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουσένκο δήλωσε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες στο μέτωπο της ενέργειας έπειτα από την τελευταία ρωσική επίθεση κατά ζωτικής σημασίας υποδομών σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

«Εξαιτίας των βομβαρδισμών στις περισσότερες περιοχές, πραγματοποιούνται έκτακτες διακοπές. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες», έγραψε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας στο Facebook.

Επιθέσεις από νωρίς

Από το πρωί του Σαββάτου (14/01) ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στο Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, με Ουκρανούς αξιωματούχους να λένε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο βασικές υποδομές στην πρωτεύουσα.

«Πυραυλική επίθεση κατά εγκαταστάσεων υποδομής κρίσιμης σημασίας. Περισσότερες λεπτομέρειες ελέγχονται», δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε εκρήξεις στην περιοχή Ντνιπρόφσκι, καλώντας τους κατοίκους «να παραμείνουν σε καταφύγια».

Θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε σημείο χωρίς κατοικίες στην περιοχή Χολοσίφσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Οικιστικές υποδομές βομβαρδίστηκαν επίσης στο χωριό Κοπίλιφ στην επαρχία του Κιέβου λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Τα παράθυρα και οι στέγες 18 ιδιόκτητων σπιτιών έσπασαν ή υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα.

Νωρίτερα στην περιοχή του Χαρκόβου στην βορειοανατολική Ουκρανία, «ο εχθρός εξαπέλυσε μια νέα πυραυλική επίθεση σε βασικές υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Όπως είπε, δύο πύραυλοι S-300 έπληξαν την πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα τις πρωινές ώρες.

Έκτακτες διακοπές ρεύματος ενδέχεται να σημειωθούν σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί νοτιότερα, στην περιοχή Ζαπορίζια.

«Ο εχθρός πραγματοποιεί ξανά επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε επίσης ο κυβερνήτης της περιοχής Τσερκάσι στην κεντρική Ουκρανία, ο Ιγκόρ Ταμπουρέτς. Ο ίδιος προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει μια μαζική πυραυλική επίθεση αργότερα σήμερα και προέτρεψε τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο με το που ηχήσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Από τον Οκτώβριο και μια σειρά οπισθοδρομήσεων στην Ουκρανία, η Μόσχα βομβαρδίζει μεθοδικά τις ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας, αναγκάζοντας τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να αποκαταστήσουν το δίκτυο όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς ο χειμώνας γίνεται σκληρότερος.

Ξεχωριστά, ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειακός κυβερνήτης της νότιας περιοχής Μικολάιφ, δήλωσε ότι 17 ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev απογειώθηκαν από τις αεροπορικές τους βάσεις. Η δήλωσή του έγινε λίγο μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Σολεντάρ, Μπαχμούτ… «η Μάχη του Βερντέν του 21ου αιώνα»

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι μάχες για το Σολεντάρ «συνεχίζονται», δήλωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο χθες το βράδυ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η «απελευθέρωση» αυτής της πόλης έγινε «στις 12 Ιανουαρίου το βράδυ». Ο ρωσικός στρατός επαίνεσε τις «θαρραλέες ενέργειες» των μισθοφόρων της ομάδας Wagner, οι άνδρες των οποίων ηγήθηκαν της «άμεσης επίθεσης στις κατοικημένες περιοχές του Σολεντάρ».

Αντικρούοντας τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί νίκης των ρωσικών δυνάμεων και ολοσχερής κατάληψης της Σολεντάρ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως οι μάχες στην πόλη κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει.

Ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του ουκρανικού στρατού, Σέρχι Τσερεβάτι, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του διατηρούν την κατάσταση «υπό έλεγχο υπό δύσκολες συνθήκες» εναντίον «των καλύτερων μονάδων της Wagner και άλλων ρωσικών ειδικών δυνάμεων».

«Αυτή είναι μια δύσκολη φάση του πολέμου», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Γκάνα Μαλιάρ, αναγνωρίζοντας «μια (ρωσική) επίθεση υψηλής έντασης».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η κατάληψη του Σολεντάρ, αυτής της μικρής πόλης που είχε περίπου 10.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι ωστόσο «απίθανο να προμηνύει μια επικείμενη περικύκλωση του Μπαχμούτ», του κύριου στόχου του ρωσικού στρατού, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σολεντάρ.

Οι μάχες μέσα και γύρω από το Σολεντάρ μαίνονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η έντασή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. Για τον Άντρι Γιερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, η κατάσταση στο Μπαχμούτ και το Σολεντάρ είναι «η μάχη του Βερντέν του 21ου αιώνα».

Η Μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου που οδήγησε σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ