ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Στους 68 οι νεκροί - Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 30 ετών

Νεπάλ: Στους 68 οι νεκροί - Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 30 ετών
Anadolu Agency / Contributor - Getty Images

Στους 68 ανέρχονται οι νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους στην περιοχή Ποχάρα του Νεπάλ, με αξιωματούχους να εκφράζουν φόβους για ακόμη μεγαλύτερο απολογισμό και να μιλούν για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. 

Εκατοντάδες διασώστες έχουν φτάσει στο σημείο της τραγωδίας και εργάζονται αδιάκοπα με την ελπίδα ότι θα ανασύρουν ζωντανό έστω και έναν επιβάτη της πτήσης Yeti Airlines, στην οποία επέβαιναν 72 άνθρωποι -68 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα.

Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα της χώρας, Κατμαντού, προς την Ποχάρα και συνετρίβη κοντά στον ποταμό Σέτι.

Το αεροσκάφος, που ήταν 15 ετών και τύπου ATR 72 έχει σπάσει σε κομμάτια και μετά την συντριβή του τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ajay K.C. δήλωσε ότι η έρευνα διάσωσης είναι δύσκολη, καθώς το σημείο είναι δυσπρόσιτο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ από το 1992, όταν αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Pakistan International συνετρίβη σε λόφο καθώς προσέγγιζε το Κατμαντού.

Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 167 άνθρωποι.

Ο Αρούν Ταμού, κάτοικος της περιοχής που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας λίγα λεπτά μετά τη συντριβή, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το μισό αεροσκάφος είναι πάνω στο λόφο ενώ το υπόλοιπο μισό έχει πέσει μέσα στη χαράδρα του ποταμού Σέτι.

Άλλος κάτοικος, ο Χουμ Μπαχαντούρ Τσετρί, δήλωσε πως είδε από την ταράτσα του σπιτιού του τη στιγμή της συντριβής.

«Είδα το αεροσκάφος να τρέμει, να κινείται δεξιά και αριστερά, και μετά έκανε μια ξαφνική βουτιά και έπεσε στη χαράδρα» δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι οι κάτοικοι πήγαν δύο επιβάτες στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη σύνθεση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας και αναμένεται να ανακοινώσει το πόρισμά της μέσα σε 45 ημέρες, όπως είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπισνού Πάουντελ.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε πως ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους ήταν δύο βρέφη 10 ξένοι υπήκοοι -πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός, ένας Γάλος και ένας Αργεντίνος.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι δυστυχώς συνηθισμένα στο Νεπάλ, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες. Την Κυριακή, όμως, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν καλές.

Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πολλές φορές κατηγορηθεί ότι δεν συντηρούν επαρκώς τα αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει σε αεροσκάφη από το Νεπάλ να πετούν στον εναέριο χώρο της, επικαλούμενη θέματα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ