ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή επίθεση Μέρκελ στους ανατολικοευρωπαίους ηγέτες για το προσφυγικό

Σφοδρή επίθεση Μέρκελ στους ανατολικοευρωπαίους ηγέτες για το προσφυγικό
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο EUROKINISSI

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέκρινε σκληρά τους ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, κατηγορώντας τους για διολίσθηση στην προκατάληψη ενώ αγνοούν την ιστορία των λαών τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του site Politico.

Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια κεκλεισμένων των θυρών σε μια συνάντηση με τους κεντροδεξιούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγο πριν την έναρξη των ομιλιών της ίδιας και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε την στάση των ηγετών της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και άλλων Βαλτικών χωρών στην προσφυγική κρίση της Ευρώπης, χωρίς να τους κατονομάζει, λέγοντας ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν διαφορετική στάση δεδομένου ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, πως είναι να ζεις πίσω από φράχτες.

“Εμείς οι ανατολικοευρωπαίοι – και βάζω και τον εαυτό μου μέσα – γνωρίζουμε ότι η απομόνωση δεν βοηθά”, φέρεται να είπε η κα. Μέρκελ η οποία, όπως είναι γνωστό, μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία.

“Οι πρόσφυγες δε θα σταματήσουν μπροστά σε υψωμένους φράχτες, κι εγώ έζησα πίσω από φράχτη για πάρα πολλά χρόνια.”

“Αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό επειδή έζησαν για να δουν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τώρα πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από τις συνέπειες της Παγκοσμιοποίησης. Μου φαίνεται πολύ παράξενο αυτό”.

Ο συντηρητικός Ούγγρος ηγέτης, Βίκτορ Ορμπάν και ο κεντροαριστερός Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίκο, έχουν επιτεθεί στην Μέρκελ επειδή ανοίγει τα σύνορα στους πρόσφυγες, κατηγορώντας την μάλιστα ότι πυροδοτεί την μαζική εισροή προσφύγων σε μια Ευρώπη που δεν μπορεί να τους διαχειριστεί και απειλεί τα “χριστιανικά τους ήθη”.

H κα. Μέρκελ απέρριψε τα συγκεκριμένα επιχειρήματα λέγοντας: “Είναι αποδεκτό να έχουμε εμείς ελευθερία μετακίνησης αγαθών και ανθρώπων, όμως μερικές χώρες λένε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να δεχτούμε τους Σύριους αφού δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα".

“Όταν κάποιος λέει: Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου, δεν δέχομαι Μουσουλμάνους, εγώ πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο”, αναφέρει το Politico. “Ποιοι είμαστε εμείς που θα υπερασπιστούμε τους χριστιανούς ανά τον κόσμο και θα το κάνουμε αυτό μη αποδεχόμενοι τους Μουσουλμάνους ή ένα τέμενος σε μια χώρα; Δεν λειτουργεί έτσι”.

Πάνω από μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική κι έχουν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον τελευταίο χρόνο. Η Ουγγαρία έχει υψώσει ένα φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία με στόχο να κρατήσει μακριά τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που επιχειρούν να μεταβούν στην Γερμανία.

Η Άγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν και να αποδεχτούν την ίση κατανομή προσφύγων στις χώρες τους, όμως η απόρριψή τους εξ αρχής ως θέμα ηθικής τάξης, αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη.

Να σημειώσουμε πως παρά τα επικριτικά σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν έχει λάβει, μέχρι στιγμής, κανένα πειθαρχικό μέτρο κατά του κόμματος του Ορμπάν, ενώ ορισμένες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου έχουν ζητήσει την έναρξη διαδικασιών για την αναστολή της συμμετοχής της Ουγγαρίας στην Ευρωζώνη λόγω του ιστορικού που έχει στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ