ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί

Βρετανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί
Ο Ρίσι Σούνακ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου να διευθετήσει το μισθολογικό για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους (AP Photo/Kin Cheung)

Απεργιακές κινητοποιήσεις φαίνεται πως ξεκινούν οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία και την Ουαλία, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ.

Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις από τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στον σιδηροδρομικό τομέα, σειρά παίρνουν οι εκπαιδευτικοί στη Βρετανία καθώς το συνδικάτο τους ψήφισαν υπέρ της έναρξης απεργιακών κινητοποιήσεων τον μήνα Φεβρουάριο.

Ο Ρίσι Σούνακ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου να διευθετήσει το μισθολογικό για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους έπειτα από μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη αναταραχή.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε περισσότερο από 10%, οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς αξιώνουν υψηλότερους μισθούς.

Το NEU ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσέφερε στα μέλη του αύξηση 5% στους μισθούς, η οποία σύμφωνα με το ίδιο δεν εξισορροπεί τη μείωση μισθού που οφείλεται στην αύξηση των τιμών. Οι χαμηλές αποδοχές για τους εκπαιδευτικούς έχουν επίσης ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, σύμφωνα με το συνδικάτο.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να προβεί σε μεγάλες αυξήσεις μισθών και έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση των μισθών θα επιδεινώσει το πρόβλημα πληθωρισμού της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ψηφοφορία για απεργία που διεξήχθη από άλλο συνδικάτο εκπαιδευτικών στην Αγγλία δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα οι απεργιακές κινητοποιήσεις από το NEU, το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου 500.000 μέλη, θα προχωρήσουν.

Οι εκπαιδευτικοί στην Σκωτία έχουν ήδη κάνει απεργίες, οι οποίες προκάλεσαν το κλείσιμο πολλών σχολείων. Σήμερα άρχισαν κυλιόμενες απεργίες 16 ημερών.

Θα ήταν «λυπηρό» να ληφθεί η απόφαση από τους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν, δήλωσε την Κυριακή (15/01), ο υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ.

Αν και υπάρχουν ελπίδες ότι νέα πρόταση για τους σιδηροδρομικούς μπορεί να δώσει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα αυτόν, εκπρόσωποι των νοσηλευτών προειδοποίησαν ότι οι δικές τους απεργίες μπορεί να ενταθούν.

Μέλη του Βασιλικού Συλλόγου Νοσηλευτών θα απεργήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη και το συνδικάτο προειδοποίησε ότι ο επόμενος γύρος απεργιών τους μπορεί να είναι πιο ισχυρός, με τον διπλάσιο αριθμό νοσηλευτών να μετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αγγλία τον Φεβρουάριο αν δεν βρεθεί λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ