ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ αλλά ο φόβος της ύφεσης παραμένει

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ αλλά ο φόβος της ύφεσης παραμένει
Πρόκειται για μια απροσδόκητη αύξηση, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TOMS KALNINS

Αύξηση κατά 0,1% κατέγραψε τον Νοέμβριο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 13/1 η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για μια απροσδόκητη αύξηση, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,2% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το CNBC, η ανάπτυξη που σημειώθηκε τελικά τον Νοέμβριο αποδίδεται κυρίως στην τόνωση του τομέα των υπηρεσιών και ειδικά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται απευθείας με καταναλωτές, οι οποίες ευνοήθηκαν από του αγώνες ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που υποστήριζαν πως η ύφεση μπορεί να «καθυστερήσει», αλλά δύσκλα θα αποφευχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Βρετανίας είχε συρρικνωθεί στο τρίτο τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μία ακόμα πτώση της δραστηριότητα στο τελευταίο τρίμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου θα σήμαινε ύφεση, σύμφωνα με τον τεχνικό ορισμό των δύο διαδοχικών τριμήνων συρρίκνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ