ΚΟΣΜΟΣ

Η Φινλανδία ζητά άδεια από την Γερμανία για να στείλει άρματα στο Κίεβο

Η Φινλανδία ζητά άδεια από την Γερμανία για να στείλει άρματα στο Κίεβο
Tο εάν η Φινλανδία στείλει Leopard στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Γερμανία AP Photo / Michael Sohn, file

Η Φινλανδία παρά την δέσμευση του Προέδρου της χώρας, Σάουλι Νίιστο, την περασμένη εβδομάδα πως θα στείλει μικρό αριθμό αρμάτων μάχης στην Ουκρανία φαίνεται πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση προκειμένου να εκπληρώσει την συγκεκριμένη δέσμευση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τοπικά μέσα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μίκο Σάβολα το εάν η χώρα του στείλει Leopard στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Γερμανία. Σύμφωνα με τον Σάβολα το υπουργείο άμυνας της Γερμανίας έχει θέσει συγκεκριμένους όρους στην Φινλαδνία που έχει προμηθευτεί γερμανικά οπλικά συστήματα προκειμένου αυτά να εξαχθούν από την χώρα.

Η Φινλανδία επίσης σύμφωνα με τον τοπικό τύπο έχει συμφωνήσει να στείλει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής συνεννόησης αλλά την ίδια στιγμή το υπουργείο άμυνας της χώρας βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο με το αντίστοιχο Γερμανικό καθώς επιθυμεί άμεσα την αντικατάσταση των συστημάτων που θα στείλει στα πεδία των μαχών.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση αναμένεται να συζητηθεί αυτή την εβοβδομάδα στο Ταλίν της Εσθονίας όπου θα συναντηθούν υπουργοί άμυνας συγκεκριμένων χωρών της Ευρώπης ενώ την ίδια στιγμή στην Γερμανία θα βρεθεί ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Λόϊντ Όστιν, όπου αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη προς τον Ζελένσκι από την Ευρώπη.

Από σήμερα και το Βερολίνο βρίσκεται πάντως υπό πίεση καθώς πρέπει άμεσα να οριστεί από την Καγκελαρία νέος υπουργός άμυνας καθώς η Κριστίν Λάμπερχτ παραιτήθηκε σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ