ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρμποκ: Να δικαστούν οι Ρώσοι ηγέτες στην Χάγη για την εγκληματική εισβολή στην Ουκρανία

Μπέρμποκ:  Να δικαστούν οι Ρώσοι ηγέτες στην Χάγη για την εγκληματική εισβολή στην Ουκρανία
Η Ουκρανία ωστόσο, ανησυχεί πως η Ρωσία δεν μπορεί να διωχθεί ενώπιον του ΔΠΔ καθώς δεν είναι μέλος του AP Photo/Armando Franca

Την σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων ηγετών για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζήτησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Χαρακτηριστικά, σε ομιλία της στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη, όπου βρίσκεται και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανέφερε πως χρειάζεται «ένα δικαστήριο που μπορεί να ερευνήσει τη ρωσική ηγεσία και να τους δικάσει».

Η Ουκρανία ωστόσο, ανησυχεί πως η Ρωσία δεν μπορεί να διωχθεί ενώπιον του ΔΠΔ για την επιθετικότητά της, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να αναλάβει μόνο υποθέσεις στις οποίες ο ενάγων και ο εναγόμενος είναι μέλη του Δικαστηρίου ή μια υπόθεση που έχει παραπεμφθεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και, ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ έχει το δικαίωμα βέτο, πιθανότατα θα εμποδίσει οποιαδήποτε παραπομπή στο ΔΠΔ.

«Συζητήσαμε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία και τους εταίρους μας για την ιδέα της σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα επίθεσης κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε να αντλήσει τη δικαιοδοσία του από το ουκρανικό ποινικό δίκαιο.

Αυτό θα μπορούσε να συμπληρωθεί με διεθνή στοιχεία - «σε μια τοποθεσία εκτός της Ουκρανίας, με οικονομική υποστήριξη από εταίρους και με διεθνείς εισαγγελείς και δικαστές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η νομιμότητα», είπε.

Η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν υποστηρίξει δημοσίως την ιδέα σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου.

Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης στόχευσης Ουκρανών αμάχων, με χιλιάδες από τους οποίους να έχουν σκοτωθεί.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, ωστόσο, προειδοποίησε για την πιθανότητα νομικού κατακερματισμού, σημειώνοντας ότι το ΔΠΔ έχει στην πραγματικότητα την καλύτερη θέση για δίκες που αφορούν εγκλήματα επίθεσης, καθώς τα κράτη μέλη του θα μπορούσαν να διορθώσουν «κενά που λέγεται ότι υπάρχουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ