ΚΟΣΜΟΣ

Αρτούρ Σμολγιανίνοφ: Ο Ρώσος «Ράμπο» που θέλει να σκοτώσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Αρτούρ Σμολγιανίνοφ: Ο Ρώσος «Ράμπο» που θέλει να σκοτώσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Σμολγιανίνοφ στην διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του πολέμου είχε τονίσει πως η κίνηση της Ρωσίας ήταν: «μία καταστροφή, μόνο στάχτη, φωτιά και θάνατος» AP Photo

Ο Αρτούρ Σμολγιανίνοφ, πρωταγωνιστής το 2005 στη ρωσική ταινία δράσης «Ο 9ος λόχος» (The 9th Company είναι ο αγγλικός τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η ταινία), έγινε ένα από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα στο Κρεμλίνο αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν.

Στην ταινία ο Σμολγιανίνοφ υποδύεται έναν Ρώσο στρατιώτη ο οποίο μένει μόνος του να πολεμά στο Αφγανιστάν με την ομάδα του να έχει πέσει ηρωικά στα πεδία της μάχης. Η απήχηση που είχε, κυρίως εντός Ρωσίας, η ταινία έδωσε στον Σμολγιανίνοφ το προσωνύμιο «Ρώσος Ράμπο» και στον ηθοποιό μία επίσημη πρόσκληση σε εξοχική κατοικία του Πούτιν λίγο έξω από την Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τότε είχε σημειώσει πως η ταινία σε συνεπαίρνει με το πάθος της ρωσικής ψυχής και είχε παραθέσει επίσημο δείπνο σε όλο το καστ της ταινίας.
Όλα αυτά κράτησαν μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως έφερε τον «Ρώσο Ράμπο» στους εχθρούς του Πούτιν.

Ο Σμολγιανίνοφ στην διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του πολέμου είχε τονίσει πως η κίνηση της Ρωσίας ήταν: «μία καταστροφή, μόνο στάχτη, φωτιά και θάνατος», σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην τότε ακόμη ανοιχτή αντιπολιτευτική εφημερίδα Νοβάγια Γκαζέτα.

Οι δηλώσεις του αυτές έναν μήνα μετά και ενώ ακόμη διέμενε στην Μόσχα του κόστισαν ένα πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (περίπου 450 δολαρίων) για κριτική στα ρωσικά στρατεύματα. Λίγο μετά ο Smolyaninov θα φύγει από την Ρωσία μέσω Νορβηγίας και σήμερα εικάζεται πως μένει στην Λετονία.

Σε νέα του τοποθέτηση σημείωσε πως νοιώθει: «αηδιασμένος από την ρωσική εισβολή» και πως εάν είχε επιλογή θα βρισκόταν στα πεδία των μαχών απέναντι στον ρωσικό στρατό».

Στην συνέντευξη τόνισε επίσης πως ένα μέλος της παραγωγής της ταινίας που πριν από 18 χρόνια τον έκανε τόσο αγαπητό στον Πούτιν έχει καταταχθεί στον ρωσικό στρατό σημειώνοντας: «εάν είχα επιλογή και όπλο εννοείται πως θα τον σκότωνα… δεν θα είχα δεύτερες σκέψεις».

Μετά και τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Σμολγιανίνοφ μπήκε και επίσημα στην «μαύρη λίστα» του Κρεμλίνου με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της χώρας να τον κατατάσσει επίσημα στους «ξένους πράκτορες». Ο ίδιος σε κάθε περίπτωση δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, αιτηθεί αλλαγής διαβατηρίου και προστασίας από της αρχές της Λετονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ