ΚΟΣΜΟΣ

Εκτέλεση Αλιρεζά Ακμπαρί: «Δελεάστηκε για να επιστρέψει στο Ιράν», λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Εκτέλεση Αλιρεζά Ακμπαρί: «Δελεάστηκε για να επιστρέψει στο Ιράν», λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ
Η οικογένεια του Ακμπαρί «μοιράστηκε (πληροφορίες για) τη δοκιμασία του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι είπε σήμερα ότι ο Βρετανοϊρανός Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος εκτελέστηκε το Σάββατο στο Ιράν, «δελεάστηκε» για να επιστρέψει στη χώρα πριν από τρία χρόνια, προτού βρεθεί αντιμέτωπος με την ιρανική δικαιοσύνη.

Η οικογένεια του Ακμπαρί «μοιράστηκε (πληροφορίες για) τη δοκιμασία του. Μια δοκιμασία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν (ο Αλιρεζά Ακμπαρί) δελεάστηκε για να επιστρέψει στο Ιράν», είπε ο Κλέβερλι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Συνελήφθη και ακολούθως βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διαβόητη και αυταρχική δικαστική διαδικασία από το (ιρανικό) καθεστώς», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί, στις 14 Ιανουαρίου 2023, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.

Ο Ακμπαρί, 61 ετών, κατηγορήθηκε ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία.

Σε δηλώσεις ηχητικό απόσπασμα των οποίων μεταδόθηκε την Τετάρτη από την υπηρεσία του BBC στα φαρσί (BBC Persian), ο Ακμπαρί δήλωσε ότι ομολόγησε εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει ύστερα από συνεχή βασανιστήρια. Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Πέμπτη βίντεο που, όπως ανέφεραν, δείχνει ότι ο Ακμπαρί διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία το 2020 του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που σκοτώθηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, για την οποία τότε οι αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Στο βίντεο, ο Ακμπαρί δεν ομολόγησε την εμπλοκή του στη δολοφονία αλλά δήλωσε ότι Βρετανός πράκτορας ζήτησε πληροφορίες για τον Φαχριζαντέχ. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν συχνά ομολογίες υπόπτων σε υποθέσεις που έχουν πολιτική βαρύτητα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο και του ηχητικού αποσπάσματος, ούτε πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκαν.

Οι σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης επιδεινώνται τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν περιέλθει σε στασιμότητα οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, με τη Βρετανία να είναι μεταξύ των χωρών που την είχαν υπογράψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ