ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έλαβε οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη για το 2023

Ουκρανία: Έλαβε οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη για το 2023
Έλαβαν πρώτη δόση από τα συνολικά 18 δισεκ. ευρώ που θα τους δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023 AP Photo/Jean-Francois Badias

Μία πρώτη δόση ύψους 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023, πήρε η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (17/1) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία έλαβε τα τρία πρώτα δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο μακροοικονομικό πρόγραμμα των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στήριξης της ουκρανικής οικονομίας», ανέφερε ο Ουκρανός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, θέλησε να ευχαριστήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους «27» για τη «σταθερή υποστήριξή» τους στο Κίεβο, σχεδόν 11 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΕΕ είχε ψηφίσει υπέρ αυτής της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν να παρέχουν 1,5 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα στην Ουκρανία στη διάρκεια του 2023 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες. Η υποστήριξη παίρνει τη μορφή δανείων με μηδενικό επιτόκιο για 35 χρόνια, με μια δυνατότητα να ακυρωθεί το χρέος.

Η βοήθεια αυτή συνοδεύεται ωστόσο από ορισμένους όρους, τους οποίους έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ χρειάζεται να είναι σίγουρη πως τα 18 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σωστά από την Ουκρανία", εξηγεί στον ουκρανικό ιστότοπο Eurointegration.com η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγκα Στεφανίτσινα, διευκρινίζοντας πως μεταξύ αυτών των όρων περιλαμβάνονται κυρίως θέματα που συνδέονται με «το κράτος δικαίου» και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα βοηθήσει να επιπλεύσει ο ουκρανικός εθνικός προϋπολογισμός, με τον Ζελένσκι να εκτιμά ότι χρειάζονται 45 δισεκ. δολάρια για το 2023.

Σύμφωνα με το ουκρανικό κέντρο σκέψης Centre for Economic Strategy, το συνολικό ποσό της δυτικής βοήθειας (οικονομική, στρατιωτική, κ.λπ.) στην Ουκρανία μπορεί να φθάσει συνολικά τα 100 δισεκ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων πάνω από 40 δισεκ. μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ