ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μπαράζ απεργιών από το νοσηλευτικό προσωπικό

Βρετανία: Μπαράζ απεργιών από το νοσηλευτικό προσωπικό
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις με αιτήματα την κάλυψη των χιλιάδων κενών στα νοσοκομεία και τις αυξήσεις στους μισθούς AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Συνεχίζεται το μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στη Βρετανία με αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς, με το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας να προκηρύσσει νέα διήμερη απεργία την Τετάρτη (18/1).

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έρχονται ως απάντηση στην άρνηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκριθεί στα αιτήματα πολλών εργασιακών κλάδων της χώρας για μισθολογικές αυξήσεις.

Σημειώνεται ότι, το προηγούμενο διάστημα το συνδικάτο των νοσηλευτών, Royal College of Nursing (RCN) είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον ζήτημα των μισθών σε μια περίοδο πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης που έχουν αυξήσει το κόστος ζωής, οι οποίες για μια ακόμη φορά δεν καρποφόρησαν.

Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες αυτές ώθησε το συνδικάτο να ανακοινώσει τη Δευτέρα (16/1) νέες κινητοποιήσεις τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα αφορούν περισσότερα νοσοκομεία.

Η γενική γραμματέας του RCN, Πατ Κάλεν, δήλωσε τη Δευτέρα (16/1) ότι «το κάνουμε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δούμε (τον πρωθυπουργό) και τους υπουργούς να σώζουν το NHS» ζητώντας, παράλληλα από την κυβέρνηση «να λύσει» το πρόβλημα των χιλιάδων κενών στα νοσοκομεία.

Από την άλλη πλευρά, η βρετανική κυβέρνηση εστιάζει στα προβλήματα που θα προκαλέσουν αυτές οι κινητοποιήσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων. «Είναι αναπόφευκτο ότι μια απεργία θα επηρεάσει τους ασθενείς», ανέφερε την Τρίτη (17/1), ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ, προσθέτοντας ότι λόγω της διήμερης απεργίας του νοσηλευτικού προσωπικού τον Δεκέμβριο ακυρώθηκαν 30.000 επεμβάσεις και ραντεβού.

Σύμφωνα με την NHS Confederation, που εκπροσωπεί τα νοσοκομεία, η νέα απεργία ενδέχεται να οδηγήσει στην ακύρωση 4.500 επεμβάσεων και 25.000 ραντεβού.

Η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποίησει τα αιτήματα οδηγεί σε «σύγκρουση που βλάπτει»

Ο πρόεδρος της NHS Confederation Μάθιου Τέιλορ ζήτησε από την κυβέρνηση «να κάνει ό,τι μπορεί για να βάλει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση που βλάπτει».

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι ο σωστός τρόπος δράσης, εξακολουθούμε να ζητάμε από τα συνδικάτα να σταματήσουν τις απεργίες και να συνεχίσουν τις συνομιλίες», επεσήμανε εκπρόσωπος του Σούνακ, αναφερόμενος και στην επικείμενη απεργία των εκπαιδευτικών, που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου, αλλά και σε μια νέα απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.

Οι κινητοποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των πολιτών από όλες όσες συγκλονίζουν τη Βρετανία τους τελευταίους μήνες. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κοινωνική κρίση εδώ και δεκαετίες, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού που ξεπερνά το 10%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (18/1) από την Ipsos και διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου PA, το 57% των Βρετανών εκτιμά ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τη συνέχιση των απεργιών των νοσηλευτών.

Το 82% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη συμπάθειά του για τους νοσηλευτές και το 80% για τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα, οι οποίοι επίσης πραγματοποιούν απεργίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Επίσης το 90% εξέφρασε τη συμπάθειά του για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τις απεργίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ