ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Συνεργεία αναζητούν το τελευταίο θύμα της αεροπορικής συντριβής

Νεπάλ: Συνεργεία αναζητούν το τελευταίο θύμα της αεροπορικής συντριβής
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να βρούμε οποιονδήποτε επιζώντα» δήλωσε τοπικός αξιωματούχος AP Photo/Krishna Mani Baral

Συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα οι έρευνες των αρχών του Νεπάλ, προκειμένου να ανασυρθεί το τελευταίο θύμα της συντριβής αεροσκάφους της εταιρείας Yeti Airlines, που σημειώθηκε την Κυριακή (15/1).

Ειδικότερα, συνεργεία με τη βοήθεια UAVs και σχοινιών συνεχίζουν την μακάβρια αναζήτηση στα αποκαΐδια του δικινητήριου turboprop ATR 72, το οποίο εκτελούσε πτήση από την Κατμαντού στην Ποχάρα όταν συνετρίβη, το πρωί της Κυριακής.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να βρούμε οποιονδήποτε επιζώντα. Έχουμε περισυλλέξει 71 πτώματα μέχρι στιγμής. Η έρευνα για το τελευταίο συνεχίζεται», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην Ποχάρα.

Η αναγνώριση των θυμάτων είναι δύσκολη και οδυνηρή διαδικασία, λόγω της κατάστασης στην οποία ανακτήθηκαν τα λείψανα, τόνισε αξιωματικός της αστυνομίας επιτόπου. Στο μεταξύ, «μέχρι οι εξετάσεις στα νοσοκομεία να βεβαιώσουν πως έχουμε ανασύρει και τα 72 πτώματα, θα συνεχίσουμε την έρευνα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, την Κυριακή, ημέρα του αεροπορικού δυστυχήματος, ανασύρθηκαν 68 πτώματα. Δύο ακόμη ανασύρθηκαν τη Δευτέρα κι ακόμη ένα χθες Τρίτη το απόγευμα, σύμφωνα με τις αρχές.

Τη Δευτέρα (16/1), ανακτήθηκαν επίσης τα μαύρα κουτιά, ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης, τα οποία αναμένεται να συνδράμουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, οκτώ λείψανα θυμάτων έχουν παραδοθεί στις οικογένειες, άλλα 14 θα υποβληθούν σε νεκροψίες-νεκροτομές στην Ποχάρα και 48 θα μεταφερθούν στην Κατμαντού για εξετάσεις DNA, ώστε να καταστεί δυνατή η αναγνώρισή τους και να επιτραπεί να παραδοθούν στις οικογένειες.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Υπενθυμίζεται ότ, το ATR 72 κατέπεσε λίγο πριν από τις 11:00 (τοπική ώρα 07:15 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο στην Ποχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, κέντρο προσκυνητών και κόμβο για τους ξένους περιπατητές και ορειβάτες.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Βίντεο που έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου απεικονίζουν το αεροσκάφος να παίρνει απότομη κλίση προς τα αριστερά καθώς προσεγγίζει το αεροδρόμιο για την προσγείωση, ενώ ακολουθεί ισχυρή έκρηξη.

Η πολιτική αεροπορία στο Νεπάλ, που ανεφοδιάζει κυρίως απομονωμένες περιοχές και μεταφέρει εκδρομείς και αλπινιστές, αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Όμως η κακή συντήρηση των αεροσκαφών και η χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας, παρά τις αυστηρές διεθνείς συστάσεις, συνεχίζουν να βαραίνουν στον τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ