ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Έδωσε 600.000 ευρώ στη ΜΚΟ του Παντσέρι και τώρα τα θέλει πίσω

Qatar Gate: Έδωσε 600.000 ευρώ στη ΜΚΟ του Παντσέρι και τώρα τα θέλει πίσω
Το HRF έδωσε τρεις επιχορηγήσεις στο Fight Impunity: 150.000 € το 2020, 200.000 € το 2021 και 250.000 € το 2022 ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σοβαρές απώλειες αντιμετωπίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity που ίδρυσε ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κρατείται για κατηγορίες διαφθοράς στο περιβόητο σκάνδαλο του Qatar Gate.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, μετά τις παραιτήσεις ηχηρών ονομάτων από το διοικητικό συμβούλιο, το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRF), θέλει να πάρει πίσω μερικά από τα 600.000 ευρώ που δώρισε στην εν λόγω ΜΚΟ.

Ο Thor Halvorssen, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του HRF, έστειλε ένα σημείωμα στο προσωπικό του στις 14 Ιανουαρίου, στο οποίο ξεκαθάριζε τη θέση του οργανισμού, δεδομένου ότι ήταν ένας σημαντικός χορηγός της Fight Impunity.

Στο σημείωμα αυτό, το οποίο μοιράστηκε με το Politico, ο Halvorssen έγραφε: «Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, αναστείλαμε τις συνεργασίες μας μαζί τους εν αναμονή του αποτελέσματος της νομικής έρευνας».

Σύμφωνα με το σημείωμά του, η εργασιακή σχέση του Halvorssen με τη ΜΚΟ του Παντσέρι ξεκίνησε αφού ο πρώην ευρωβουλευτής φιλοξένησε μια προβολή στα τέλη του 2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας ταινίας με τίτλο «The Dissident», της οποίας ήταν παραγωγός ο Halvorssen. Το HRF έκανε δωρεά στη ΜΚΟ του Παντσέρι για την προώθηση αυτής της ταινίας, ένα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες.

Το HRF έδωσε τρεις επιχορηγήσεις στο Fight Impunity: 150.000 € το 2020, 200.000 € το 2021 και 250.000 € το 2022. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν όχι μόνο για την προώθηση του του ντοκιμαντέρ, αλλά και για την καταπολέμηση των δικτατοριών γενικότερα.

Ο Halvorssen είπε ότι το προσωπικό του Fight Impunity του επιβεβαίωσε ότι ένα «σημαντικό μέρος» αυτών των κεφαλαίων βρίσκεται ακόμα στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ. «Μας λένε… ότι το Fight Impunity θα επιστρέψει τα χρήματά μας μόλις το επιτρέψουν οι βελγικές δικαστικές αρχές», έγραψε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το HRF έλαβε επίσης διαβεβαιώσεις από το Fight Impunity ότι οι δωρεές του χρησιμοποιήθηκαν «κατάλληλα για τους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκαν», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ζήτησε «πλήρη ανάλυση» του τρόπου με τον οποίο η ΜΚΟ του Παντσέρι ξόδεψε τα χρήματα αυτά.

Το HRF προσέλαβε επίσης την κόρη του Παντσέρι, Σίλβια, -η οποία πρόκειται να εκδοθεί στο Βέλγιο από τις ιταλικές αρχές-, ως μεταφράστρια εγγράφων μεταξύ Ιουλίου 2021 και τέλους 2022, πληρώνοντάς της 3.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το σημείωμα.

Το ίδρυμα έδωσε επίσης 1 εκατομμύριο ευρώ σε μια ΜΚΟ που ονομάζεται No Peace Without Justice, της οποίας ο Γενικός Γραμματέας Niccolò Figà-Talamanca κρατείται επίσης για προκαταρκτικές ποινικές κατηγορίες στο Βέλγιο στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας για διαφθορά.

Όπως και με το Fight Impunity, το HRF χρηματοδότησε το No Peace Without Justice για να προωθήσει την ταινία του Halvorssen «The Dissident» αλλά και για το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η No Peace Without Justice και η Fight Impunity έχουν κοινόχρηστους χώρους γραφείων στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ