ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Αποφασισμένη η ΕΕ να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Κομισιόν: Αποφασισμένη η ΕΕ να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα
Επιτακτική η προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα AP / John Thys

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να μειώσει τις τιμές στην ενέργεια, επανέλαβε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη (17/1).

Ειδικότερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «οι κοινές μας προσπάθειες αποδίδουν. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα χαμηλότερες απ' ό,τι πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Οι τιμές για το ολλανδικό TTF έχουν μειωθεί περισσότερο από 80% από τον Αύγουστο. Καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τα περισσότερα από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούσαμε. Οι αποθήκες αερίου μας εξακολουθούν να είναι γεμάτες πάνω από 80%. Αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που υπήρξαν ποτέ αυτή την εποχή του χρόνου», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, ανέφερε ότι βοήθησαν ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο ήπιος χειμώνας και το λοκντάουν στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα άλλοι εξωτερικοί παράγοντες δημιουργούσαν επιπλέον δυσκολίες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «ο ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός οδήγησε σε απότομη μείωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το ότι περάσαμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα είναι πρωτίστως το αποτέλεσμα της ενότητας και της συλλογικής μας σκληρής δουλειάς».

Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με τους βασικούς διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου ήδη στις αρχές της άνοιξης με στόχο να συνάψουμε τις πρώτες κοινές συμβάσεις πολύ πριν από το καλοκαίρι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ