ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Υπεγράφη συμφωνία για μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη

Ρουμανία: Υπεγράφη συμφωνία για μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη
Συμφωνία για υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα για για τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη AP Photo / Maurizio Gambarini (ΑΡΧΕΙΟ)

Συμφωνία για υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα για για τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, υπέγραψαν το Σάββατο (17/12) οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών εξεύρεσης ενεργειακών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω κρίσης που κλιμακώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμφωνήθηκε η δημιουργία καλωδίου 1.000 MW με μήκος 1.100 χιλιομέτρων για τη μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανέφερε ότι «Δεδομένου του σημερινού πλαισίου ασφάλειας που χαρακτηρίζεται από στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, χρειάζεται να συνεργαστούμε καλύτερα και να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη για να μετριαστούν οι κοινές προκλήσεις».

Συμπλήρωσε δε, ότι «Η ενεργειακή μας συνεργασία ανταποκρίνεται σε μια στρατηγική ώθηση. Θα βελτιώσει την ενεργειακή μας ανθεκτικότητα και θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση των διόδων προσφοράς και μεταφοράς. Είναι κάτι που καθορίζεται από την αγορά, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια στην Ευρώπη».

Στην επίμαχη συνάντηση συμμετείχε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας ότι φαίνεται να αποδίδει η στρατηγική της ΕΕ να γυρίσει την πλάτη της στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να διαφοροποιηθεί προς «αξιόπιστους ενεργειακούς εταίρους».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική στήριξη στο έργο ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας. «Θα βοηθήσει να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού μας φέρνοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ μέσω της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας», όπως ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ