ΚΟΣΜΟΣ

Πυρομαχικά μέσω Ισραήλ στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Πυρομαχικά μέσω Ισραήλ στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Σημειώνεται ότι, το Ισραήλ μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί σε καμία αποστολή πολεμικού υλικού AP / Sebastian Apel/ U.S. Department of Defense

Αμερικανικά πυρομαχικά που βρίσκονταν σε αποθήκες του Ισραήλ εστάλησαν πρόσφατα στο Κίεβο, όπως αποκάλυψαν αρχικά οι New York Times και στη συνέχεια το CNNi.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο που επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές τόσο από την Ισραηλινή όσο και την αμερικανική πλευρά, μεγάλο μέρος από τις 300.000 βλήματα 155 χιλιοστών που βρίσκονταν σε αποθήκες του Ισραήλ έχουν ήδη παραδοθεί στις δυνάμεις του Κιέβου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή η αποστολή δεν θα είναι η τελευταία καθώς οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να διαθέσουν ουσιαστικά ολόκληρο το συγκεκριμένο απόθεμα βλημάτων προς ενίσχυση του Ουκρανικού στρατού.

Η κίνηση αυτή, όπως σημειώνουν πολιτικές πηγές από το Τελ Αβίβ, δεν εμπλέκει το Ισραήλ στον πόλεμο με την Ρωσία καθώς το συγκεκριμένο αποθεματικό αποτελεί περιουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και η διμερής συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ αφορά μόνο την αποθήκευση και φύλαξή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNNi o Richard Hecht, Richard Hecht εκπρόσωπος τύπου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ τόνισε πως: «οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν πριν από λίγο καιρό για την συγκεκριμένη κίνηση. Η μετακίνηση του συγκεκριμένου πολεμικού υλικού είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη».

Σημειώνεται πως, διπλωματικά η στάση του Ισραήλ απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δύο πρόσωπα. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει καταδικάσει την εισβολή στα Ουκρανικά εδάφη, έχει αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο και η χώρα είναι ανοιχτή σε υποδοχή Ουκρανών προσφύγων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί σε καμία αποστολή πολεμικού υλικού. Υπογραμμίζεται πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχει στείλει επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Ισραήλ πριν από δύο μήνες ζητώντας ενίσχυση στον τομέα της αεράμυνας, ένα αίτημα που δεν έλαβε θετική απάντηση άμεσα. Ο νέος Πρωθυπουργός, Νετανιάχου, έχει αφήσει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συζήτηση και για στρατιωτική ενίσχυση προς την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ