ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Ετοιμότητα για την αποστολή στρατευμάτων στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Ετοιμότητα για την αποστολή στρατευμάτων στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
Το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχουν περιέλθει οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, θεωρείται ως μια δοκιμασία για την ικανότητα της Ρωσίας να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αποκλίμάκωση της έντασης AP / Evgenia Novozhenina

Έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη (18/1), με στόχο να κατευνάσουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ειδικότερα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα πρόκειται να στείλει μια αποστολή στην περιοχή, στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στην οποία είναι μέλος η Αρμενία όχι όμως και το Αζερμπαϊτζάν.

Ανασταλτικό παράγοντα, μέχρι σήμερα είχε υπάρξει η στάση της Γερεβάν, με τον Λαβρόφ να δηλώνει «είχαμε δυσκολίες σε σχέση με την κατάσταση στην Αρμενία, όταν οι Αρμένιοι φίλοι μας τόνισαν την ανάγκη να σταλεί μια αποστολή του ΟΣΣΑ στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να διασφαλίσει κάποια σταθερότητα εκεί».

Συμπλήρωσε δε, ότι «συμφωνήσαμε σε ένα έγγραφο και στις παραμέτρους της αποστολής, αλλά δεν ήταν δυνατό να το δεχθούμε, επειδή η Αρμενία άρχισε να επιμένει πως το έγγραφο πρέπει να περιλαμβάνει μια σκληρή καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν».

Το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχουν περιέλθει οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, θεωρείται ως μια δοκιμασία για την ικανότητα της Ρωσίας να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αποκλίμάκωση της έντασης.

Σημειώνεται ότι, ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι στην Αρμενία εκφράζουν την οργή τους για την άρνηση της Μόσχας να χρησιμοποιήσει την ειρηνευτική δύναμή της στην περιοχή προκειμένου να θέσει τέλος στον αποκλεισμό, ενώ η Μόσχα επέκρινε τις προσπάθειες της Αρμενίας να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διευθετηση.

Αναφορικά με την εμπλοκή αυτή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι, η Αρμενία προτιμά να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε παρουσία της ΕΕ στην περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση του Μπακού θα ήταν αντιπαραγωγική.

Ο αποκλεισμός του διαδρόμου Λατσίν

Υπενθυμίζεται ότι, η Αρμενία κατηγορεί τους Αζέρους μαχητές ότι έχουν αποκλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου μια ζωτικής σημασίας διαδρομή που συνδέει την Αρμενία με εδάφη που ελέγχονται από Αρμένιους αυτονομιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές των χρόνων του 1990 και όπου οι κάτοικοι φοβούνται πως θα ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση.

Ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε παρά την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, που αποφασίστηκε κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ