ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: «Διπλωματικό παιχνίδι» της Τουρκίας με τα F-16 για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Bloomberg: «Διπλωματικό παιχνίδι» της Τουρκίας με τα F-16 για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το βάρος στα σκανδιναβικά έθνη και χρησιμοποιούν και την πιθανή πώληση F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως δέλεαρ για να «πείσουν» την Άγκυρα TuAF

«Διπλωματικό παιχνίδι» Τουρκίας - ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέσω των μαχητικών F-16 «βλέπει» σε ανάλυσή του Bloomberg. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, η Τουρκία έχει συμφωνήσει αρχικά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η επέκταση του Οργανισμού έχει σταματήσει, καθώς η Άγκυρα επιμένει να καθυστερεί την επικύρωση των αιτήσεων.

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου άσκησε νέα πίεση στη Σουηδία να κάνει παραχωρήσεις ενόσω ταξίδευε στις ΗΠΑ για συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, κάτι που μπορεί να εξαρτηθεί από την επικύρωση της επέκτασης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Ο Τσαβούσογλου που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και «τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τους Κούρδους μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, η πιο ισχυρή χώρα στη στρατιωτική συμμαχία, έχουν ρίξει το βάρος τους στα σκανδιναβικά έθνη, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν και την πιθανή πώληση F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως δέλεαρ για να «πείσουν» την Άγκυρα.

Η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Μπλίνκεν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, αφού οι διαδηλωτές κρέμασαν ανάποδα ένα ομοίωμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα. Η κίνηση καταδικάστηκε από τους Σουηδούς πολιτικούς.

Καταγγέλθηκε επίσης στην αστυνομία ως συκοφαντία, αλλά ο Σουηδός εισαγγελέας αρνήθηκε να ερευνήσει το περιστατικό, λέγοντας ότι δεν συνιστά έγκλημα σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία. Η απόφαση να μην ληφθούν νομικά μέτρα είναι «παράλογη», σχολίασε ο Τσαβούσογλου την Τρίτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επισκεπτόμενο Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Η Τουρκία συνέχισε να καλεί τη Σουηδία «να πατάξει» τις ομάδες που είναι παράνομες στην Τουρκία, ενώ η Σουηδία επιμένει ότι συμμορφώνεται με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη πέρυσι, η οποία επέτρεψε τη διαδικασία επέκτασης να προχωρήσει παρά την αρχική αντίσταση της Τουρκίας.

Ωστόσο, η Άγκυρα παραμένει ανικανοποίητη, και θέλει η Σουηδία να λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης υπόπτων, για να αλλάξει τη θέση της. Όμως η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν μπορεί να ακυρώσει τα δικαστήρια σε υποθέσεις έκδοσης εφόσον το δικαστικό σώμα έχει αρνηθεί να εκδώσει τον κατηγορούμενο στην Άγκυρα.

«Είτε θα πέσουν θύματα αυτών των ''ναρκών'' που έχουν τοποθετήσει ‘τρομοκράτες’, είτε θα προχωρήσουμε εφαρμόζοντας τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια όλων», υποστήριξε από πλευράς του ο Τσαβούσογλου. «Η επιλογή ανήκει στη Σουηδία» πρόσθεσε. Ενώ ο Ερντογάν προετοιμάζεται για κρίσιμες εκλογές, που είναι πιθανό να διεξαχθούν το Μάιο, και επιθυμεί να εδραιώσει την υποστήριξη των εθνικιστών, η κατάσταση φαίνεται πιο αδιέξοδη — ακόμα κι αν οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ είναι βέβαιοι ότι θα επιλυθεί στο τέλος, ενδεχομένως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι πληρούν όλα τα κριτήρια για ένταξη που ορίζει η συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ