ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη «Όρθρος» σαρώνει τη Βρετανία και εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη «Όρθρος» σαρώνει τη Βρετανία και εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Υπάρχουν περιοχές της Γηραιάς Αλβιόνας όπου εκτιμάται ότι ο Όρθρος έχει ήδη κυριαρχήσει κατά κράτος, ήτοι σε ποσοστό 100% AP Photo / Alberto Pezzali

Μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, ο «Όρθρος», αντιπροσωπεύει ήδη πάνω από το 23% των κρουσμάτων στη Βρετανία, με τον ιό της COVID-19 να μεταλλάσσεται διαρκώς, δημιουργώντας την μία υπερμεταδοτική παραλλαγή μετά την άλλη. Έτσι λοιπόν, μετά την Κράκεν (με την επιστημονική ονομασία ΧΒΒ.1.5), το πρώτο κρούσματα του Όρθρου εντοπίστηκε στις 12 Νοεμβρίου στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) της χώρας.

Αφού η Κράκεν σάρωσε μέσα σε έναν μήνα τις ΗΠΑ, ήρθε η σειρά του ή αλλιώς η μετάλλαξη CH.1.1, που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία. Όπως ανακοίνωσε UKHSA, αρχικά, δεν φάνηκε να είναι κάτι σημαντικό.

Την 1η Ιανουαρίου 2023, όμως, η νέα παραλλαγή βρέθηκε ξαφνικά να αντιπροσωπεύει το σχεδόν ένα τέταρτο των βρετανικών κρουσμάτων (το 23,1%). Και στις 7 Ιανουαρίου 2023 ο κορωνοϊός Όρθρος αντιπροσώπευε πλέον το 23,3% των κρουσμάτων στα οποία έγινε γενετική ταυτοποίηση στη χώρα.

Υπάρχουν μάλιστα περιοχές της Γηραιάς Αλβιόνας όπου εκτιμάται ότι έχει κυριαρχήσει κατά κράτος, ήτοι σε ποσοστό 100%. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Οξφόρδη, το Ρήντινγκ, το Γουέικφιλντ, το Μπράντφορντ και πολλές άλλες.

Κράκεν ή Όρθρος πιο επικίνδυνη;

Η UKHSA εκτιμά ότι αυτός η νέα μετάλλαξη κορωνοϊού είναι ο πιθανότερος «διάδοχος» της παραλλαγής BQ.1, που αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία. Το εναλλακτικό σενάριο είναι να επικρατήσει τελικά η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.

Τα στοιχεία της UKHSA υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1. Αντίστοιχα, η CH.1.1 (Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι πριν από τις υποπαραλλαγές Κράκεν και Όρθρο, ο κορωνοϊός είχε δημιουργήσει και την υποπαραλλαγή Κένταυρο (επιστημονικά: ΒΑ.2.75). Κρούσματα του Κενταύρου και της Κράκεν έχουμε και στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ