ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ελικοπτέρου στην Ουκρανία: Συνέπεια του πολέμου, λέει ο Ζελένσκι και ζητά έρευνα

Συντριβή ελικοπτέρου στην Ουκρανία: Συνέπεια του πολέμου, λέει ο Ζελένσκι και ζητά έρευνα
Όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι, ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Ουκρανίας θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου προς το παρόν AP Photo/Carolyn Kaster

Έρευνα για τη συντριβή του ελικοπτέρου χθες, Τετάρτη (18/1) στην πόλη Μπρόβαρι κοντά στο Κίεβο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκινούν σήμερα οι αρχές της Ουκρανίας.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ατυχήματα σε καιρό πολέμου».

«Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ξεκίνησε έρευνα για αυτό το φρικτό περιστατικό», ανέφερε ο Ζελένσκι χθες το βράδυ.

«Ζήτησα από τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, σε συνεργασία με όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές, να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η καταστροφή», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος με βιντεομήνυμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ζελένσκι δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία, σημείωσε, ωστόσο, ότι η τραγωδία ήταν συνέπεια του πολέμου.

«Ο υπουργός Ντένις Μοναστίρσκι, ο (αναπληρωτής του) Γιέβεν Γενίν και οι συνάδελφοί τους που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή δεν είναι άνθρωποι που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως «Είναι μια πραγματικά τεράστια απώλεια για το κράτος» και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Το ελικόπτερο, ένα Super Puma EC-225 σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (SES) στην οποία ανήκε, συνετρίβη χθες το πρωί στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο.

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, εννέα άνθρωποι επέβαιναν στο ελικόπτερο, ανάμεσά τους ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών. Βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού, 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και 25 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 11 παιδιά.

Όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι, ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Ουκρανίας θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου προς το παρόν.

«Επίσης ανατέθηκαν (σε άλλες υπηρεσίες) οι αρμοδιότητες του υπουργείου στο πλαίσιο της άμυνας και όσες αφορούν την εγγύηση της ασφάλειας του κράτους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε επίσης το μήνυμά του στο Νταβός για να παροτρύνει τους συμμάχους να στείλουν γρήγορα περισσότερα όπλα πριν από νέες ρωσικές επιθέσεις.

«Ο χρόνος που χρησιμοποιεί ο ελεύθερος κόσμος για να σκέφτεται χρησιμοποιείται από το τρομοκρατικό κράτος για να σκοτώσει», εξήγησε. Η παρατήρηση ερμηνεύτηκε ως αίτημα προς τη Γερμανία να βιαστεί να παραδώσει τα πολυπόθητα άρματα μάχης Leopard.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ