ΚΟΣΜΟΣ

Οι αμερικανικές πιέσεις για τα Leopard και οι «αντάρτες» Πολωνοί

Οι αμερικανικές πιέσεις για τα Leopard και οι «αντάρτες» Πολωνοί
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Όστιν βρίσκεται ήδη σε γερμανικό έδαφος και έχει ήδη συναντηθεί με τον νεορισθέντα Γερμανό ομόλογό του Πιστόριους AP Photo/Michael Sohn, file

Μπορεί η Γερμανία να έχει εδώ και μερικές ώρες επίσημα νέο υπουργό άμυνας αλλά η στάση της χώρας απέναντι στην άμεση στήριξη της Ουκρανίας με σύγχρονα άρματα μάχης δεν δείχνει να έχει αλλάξει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι ικανοποιημένες με την Γερμανική αναβλητικότητα καθώς από την μία δεν ξέρουν τι είναι αυτό που κρατά πίσω την Γερμανία και σε δεύτερο χρόνο πιέζονται από το Κίεβο που θέλει ενίσχυση εδώ και τώρα στα πεδία κυρίως του Ντονμπάς.

Το Πεντάγωνο με τα στοιχεία που έχει σήμερα στα χέρια του γνωρίζει πως αυτή η περίοδος μπορεί να είναι κρίσιμη καθώς σε περίπτωση που οι Ρώσοι δεν απωθηθούν από τα ανατολικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να επιτευχθεί την άνοιξη που και περισσότερα άτομα η Μόσχα θα στείλει στην πρώτη γραμμή και μεγαλύτερη «άνεση» θα έχει το Κρεμλίνο στον εφοδιασμό.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Όστιν βρίσκεται ήδη σε γερμανικό έδαφος και έχει ήδη συναντηθεί με τον νεορισθέντα Γερμανό ομόλογό του Πιστόριους. Πηγές από το αμερικανικό στρατόπεδο σημειώνουν πως ο Όστιν ζήτησε άμεση αλλαγή στάσης από την Γερμανία τόσο για τα εγχώρια αποθεματικά σε Leopard όσο και για όσα οι Γερμανοί έχον διαθέσει σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πως σε όλα τα Γερμανικά συμβόλαιο πώλησης υπάρχει ειδική ρήτρα που απαγορεύει την εξαγωγή Γερμανικών συστημάτων ή την μεταπώλησή τους χωρίς άδεια από το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας. Εχθές οι Σουηδοί ανακοίνωσαν πως δεν μπορούν προς το παρόν να στείλουν, τα λίγα έστω Leopard, που έχουν συμφωνήσει στο Κίεβο καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη το «πράσινο φως» από το Βερολίνο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και η στάση των Πολωνών οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να στείλουν αρκετά ετοιμοπόλεμα Leopard στα Ουκρανικά μέτωπα.

Οι off the record πάντως συζητήσεις του Όστιν με την Πολωνία φαίνεται πως φέρνουν «αντάρτικο» κι αυτό γιατί επίσημα σήμερα οι Πολωνοί τονίζουν πως εάν η Γερμανία δεν τους δώσει το «οκ» μέχρι αύριο θα προχωρήσουν σύμφωνα με αυτό που οι ίδιοι θεωρούν σωστό. Υπό αυτές τις συνθήκες η Γερμανία είναι πιθανό να κάνει κάποια εκατοστά πίσω στις αντιρρήσεις που εξαιρετικά χαμηλόφωνα προτάσσει.
Αναλυτές εκτιμούν πως το Βερολίνο τελικώς θα στείλει όσα έχει δεσμευτεί στην Ουκρανία μόνο που θα επιλέξει να το πράξει μέσω τρίτων…

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή συνάντηση Όστιν με τους ομολόγους του από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ στην στρατιωτική βάση Ramstein στην Γερμανία θα έχει ανακοινώσεις και εξελίξεις όχι μόνο για το αύριο αλλά και το απώτερο μέλλον του πολέμου και των μηχανισμών συνεργασίας και στήριξης της μάχης ενάντια στην Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ