ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο Βασιλιάς Κάρολος «κάνει οικονομία» για το Βρετανικό Δημόσιο

Πώς ο Βασιλιάς Κάρολος «κάνει οικονομία» για το Βρετανικό Δημόσιο
Με επιστολή που έχει στείλει τόσο στον Πρωθυπουργό της χώρας όσο και στον υπουργό οικονομικών ο Βασιλιάς Κάρολος έχει ζητήσει να μειωθεί το ποσοστό των εσόδων που λαμβάνει ο βασιλικός οίκος από το Βρετανικό Δημόσιο ως αμοιβή για την εκχώρηση των γαιών του gettyimages

Η οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός και κυρίως το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής στην Μεγάλη Βρετανία αποτελούν τον βασικό «πονοκέφαλο» για την Κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Ο Βασιλιάς Κάρολος έχοντας κάνει εκτενή αναφορά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στην φτώχια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία ήρθε σήμερα να δώσει «ανάσα» στα έξοδα του Κράτους. 

Με επιστολή που έχει στείλει τόσο στον Πρωθυπουργό της χώρας όσο και στον υπουργό οικονομικών ο Βασιλιάς Κάρολος έχει ζητήσει να μειωθεί το ποσοστό των εσόδων που λαμβάνει ο βασιλικός οίκος από το Βρετανικό Δημόσιο ως αμοιβή για την εκχώρηση των γαιών του.

Σημειώνεται πως η βασιλική οικογένεια λαμβάνει περί το 15% των εσόδων που έχει το Βρετανικό δημόσιο από την εκμετάλλευση γαιών αλλά και της θάλασσας καθώς είναι η νόμιμη κάτοχος όλων των παραλίων του νησιού. Ο Κάρολος σημειώνει στις επιστολές του πως δεν επιθυμεί να λάβει υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία το 15% των εσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που αξιοποιούν τα στενά της Βρετανίας με την Ιρλανδία για τις ανεμογεννήτριές τους. Ενημέρωσε επίσης πως θα χορηγήσει άδεια προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω επενδύσεις στα συγκεκριμένα υποθαλάσσια οικόπεδα χωρίς πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις από τον Οίκο του.

Το 2022 η βασιλική οικογένεια έλαβε περισσότερα από 86 εκατομμύρια λίρες για την χορήγηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων χρήσης κάτι το οποίο με βάση των επενδυτικό σχεδιασμό στα τέλη του 2023 θα ισοδυναμούσε σε ένα ποσό μεγαλύτερο από 150 εκατομμύρια λίρες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Βρετανία δείχνουν σταθερά θετική άποψη για τον θεσμό της βασιλείας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των Βρετανών αλλά σταθερά αρνητική για τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείται ο θεσμός.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ