ΚΟΣΜΟΣ

Γέλεν: Έκτακτα μέτρα στις ΗΠΑ για αποφυγή χρεοκοπίας - Στα 31,4 τρισ. δολάρια το χρέος

Γέλεν: Έκτακτα μέτρα στις ΗΠΑ για αποφυγή χρεοκοπίας - Στα 31,4 τρισ. δολάρια το χρέος
Η υπουργός Οικονομικών είπε στους βουλευτές ότι πιστεύει ότι τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τις αρχές Ιουνίου AP Photo / Jacquelyn Martin, File

Έκτακτα μέτρα άρχισε να λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς την Πέμπτη (19/1) η χώρα έφτασε το όριο χρέους της, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Σε επιστολή που απευθυνόταν στον Πρόεδρο της Βουλής η Γέλεν είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αναστείλει νέες επενδύσεις στο Ταμείο Συνταξιοδότησης και Αναπηρίας του Δημοσίου και στο Ταμείο Παροχών Υγείας Συνταξιούχων Ταχυδρομικής Υπηρεσίας από την Πέμπτη έως τις 5 Ιουνίου 2023.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι και οι δύο κινήσεις υπόκεινται σε «σημαντική αβεβαιότητα» εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η υπουργός Οικονομικών είπε στους βουλευτές ότι πιστεύει ότι τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Η Γέλεν προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο να «δράσει εγκαίρως για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους», καθώς η αποτυχία του να πράξει έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει για πρώτη φορά σε χρεοκοπία του αμερικανικού χρέους και να προκαλέσει οικονομική ζημιά σε όλο τον κόσμο.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης το Κογκρέσο την Παρασκευή να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους «χωρίς όρους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ