ΚΟΣΜΟΣ

Ράμα σε Μέτσολα για Qatar Gate: «Όλα εδώ πληρώνονται»

Ράμα σε Μέτσολα για Qatar Gate: «Όλα εδώ πληρώνονται»
Θέλοντας να της πει πως «όλα εδώ πληρώνονται», ο Ράμα, απευθυνόμενος στη Μέτσολα, της είπε «Karma is a bitch» (AP PhotoMarkus Schreiber)

Μια πολύ χαρακτηριστική έκφραση στα αγγλικά χρησιμοποίησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σχολιάζοντας στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, που συγκλόνισε τον θεσμό τις τελευταίες εβδομάδες.

Θέλοντας να της πει πως «όλα εδώ πληρώνονται», ο Ράμα, απευθυνόμενος στη Μέτσολα, της είπε «Karma is a bitch».

Υπονοώντας την υποκρισία για τη διαφθορά από χώρες της ΕΕ, αλλά και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ράμα τόνισε ότι η ΕΕ έχει τώρα υψηλότερες απαιτήσεις από επίδοξα μέλη (όπως η Αλβανία) από αυτές που τηρούν τα δικά της μέλη.

«Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να εισέλθουν στην ΕΕ», είπε ο Ράμα μιλώντας σε εκδήλωση του Politico στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Δεν μιλάω για τους πρώην κομμουνιστές. Μιλώ επίσης για ιδρυτές, πιστέψτε με».

Το Ευρωκινοβούλιο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του.

Ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία ένταξης για τις υποψήφιες χώρες είναι διαφορετική από όταν χώρες όπως η Μάλτα, που είναι η πατρίδα της Μετσόλα, έγιναν μέλη του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει «απίστευτα νευρωτική και άδικη». Η Αλβανία κατατάσσεται στην 110η θέση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας κάτω από τη Νότια Αφρική, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Η Μέτσολα τόνισε ότι το Κοινοβούλιο «ήταν πάντα εξαιρετικά θετικό όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, επειδή πολλοί από εμάς θυμόμαστε πότε προσχωρήσαμε».

Όμως, ενώ ο Ράμα είπε ότι η χώρα του μαθαίνει από την ΕΕ για το πώς να οικοδομεί δημοκρατικούς θεσμούς, εξακολουθούσε να έχει την αίσθηση ότι η ΕΕ λάμβανε την τιμωρία που της άξιζε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

«Ρομπέρτα, συγγνώμη, πρέπει να το πω, όταν ξέσπασε αυτή η υπόθεση διαφθοράς, είπα: «Όλα εδώ πληρώνονται» (Karma is a bitch)», είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μέτσολα ανακοίνωσε 14 προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα για να ενισχύσει τους κανόνες διαφάνειας για τους ευρωβουλευτές στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ