ΚΟΣΜΟΣ

«Άντε πάλι – Φθηνή προπαγάνδα»: Οργή Αλτούν για το πρωτοσέλιδο του Economist

«Άντε πάλι – Φθηνή προπαγάνδα»: Οργή Αλτούν για το πρωτοσέλιδο του Economist
Σε μια σειρά από tweet, ο Αλτούν επιτίθεται κατά του περιοδικού και τους δημοσιογράφους του, κάνοντας λόγο για «πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια» (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν προκάλεσε το πρωτοσέλιδο του οικονομικού περιοδικού «The Economist», το οποίο φέρει τίτλο «Η ελλοχεύουσα δικτατορία της Τουρκίας».

Σε μια σειρά από tweet, ο Αλτούν επιτίθεται κατά του περιοδικού και τους δημοσιογράφους του, κάνοντας λόγο για «πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια».

Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου μιλάει για «φθηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» ενώ διερωτάται, «ποιος θα πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά;».

«Άντε πάλι. Το “Economist” κυκλοφορεί εκ νέου την απεικόνιση της Τουρκίας με βάση την πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια. Με κλισέ λόγια, παραπληροφόρηση και αλαζονική προπαγάνδα κηρύσσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας. Οι τεχνικές τους μάρκετινγκ με εξωφρενικούς τίτλους και προκλητικές εικόνες μπορούν να τους βοηθήσουν να πουλήσουν τα λεγόμενα περιοδικά τους. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι πρόκειται για ψεύτικη δημοσιογραφία που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση».

Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους και τους συντάκτες του περιοδικού, ότι ο τουρκικός λαός έχει επανειλημμένα επιδείξει τη δέσμευσή του στη δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία.

«Το πολιτικό μας σύστημα έχει επιβιώσει από πολλές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, όταν ο λαός μας έχυσε το αίμα του για να προστατεύσει τη δημοκρατία μας» έγραψε ο Αλτούν.

Και συμπλήρωσε:

«Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε οι πολίτες μας να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, η απάντηση του έθνους μας σε αυτό το κάλεσμα. Ήταν ένα μάθημα αιώνων. Οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι και συντάκτες του Economist προφανώς ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν σωστή δημοσιογραφία για τον αγώνα του λαού μας για τη δημοκρατία μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανεξήγητο και ατελείωτο μίσος τους για τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρό μας, ο οποίος κέρδισε όλες τις εκλογές στις οποίες συμμετείχε. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τον κόπο να ερευνήσετε πώς και γιατί ο τουρκικός λαός εμπιστεύεται τον Ερντογάν, ποιος πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά;».

Και κατέληξε λέγοντας:

«Έχουμε μια πολύ ζωντανή δημοκρατία και ο λαός μας αγκαλιάζει πολύ έντονα το πολιτικό της σύστημα. Η χώρα μας οδεύει προς μια εκλογική περίοδο όπου διεξάγονται έντονες συζητήσεις. Η χώρα μας έχει μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική. Η αντιπολίτευση αγωνίζεται να καθορίσει τη στρατηγική της εδώ και μήνες… Είμαι σίγουρος ότι (σ.σ. το περιοδικό) δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να αναφέρει τι συμβαίνει. Θέλω απλώς να προειδοποιήσω τους αναγνώστες που δεν είναι δύσπιστοι για τα νέα που διαβάζουν, για τη θλιβερή κατάσταση του περιοδικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ