ΚΟΣΜΟΣ

Άλεκ Μπόλτουιν: Γιατί η εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες στον ηθοποιό

Άλεκ Μπόλτουιν: Γιατί η εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες στον ηθοποιό
Η εισαγγελέας του Νέου Μεξικού Mary Carmack-Altwies εξήγησε στο CNNi τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στον δημοφιλή ηθοποιό (AP Photo/Seth Wenig, File)

«Απίστευτη δικαστική πλάνη» χαρακτήρισε ο ηθοποιός Άλεκ Μπόλντουιν, την απόφαση των εισαγγελέων του Νέου Μεξικού, να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος του για φόνο εξ’αμελείας,  αναφορικά με τον θάνατο της Αλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας Rust το 2021.

«Είναι παρηγοριά για την οικογένεια ότι, στο Νέο Μεξικό, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», ανέφερε από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Χάτσινς.

Η εισαγγελέας του Νέου Μεξικού Mary Carmack-Altwies εξήγησε στο CNNi τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στον δημοφιλή ηθοποιό.

«Ένας ηθοποιός δεν παίρνει πάσο ελευθερίας»

Άλλοι ηθοποιοί – συμπεριλαμβανομένων πρωτοκλασάτων διασημοτήτων – με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι εισαγγελείς, είπαν ότι «ελέγχουν πάντα τα όπλα τους ή ζητούν από κάποιον να τα ελέγξει μπροστά τους», είπε η Carmack-Altwies στο CNNi λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της να καταθέσει κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ’αμελείας.

«Κάθε άτομο που χειρίζεται ένα όπλο έχει καθήκον να βεβαιωθεί, αν πρόκειται να χειριστεί αυτό το όπλο, να το στρέψει σε κάποιον και να τραβήξει τη σκανδάλη, ότι δεν πρόκειται να ρίξει σφαίρα και να σκοτώσει κάποιον», είπε.

Και πρόσθεσε, «Ένας ηθοποιός δεν παίρνει πάσο ελευθερίας μόνο και μόνο επειδή είναι ηθοποιός. Αυτό είναι που είναι τόσο σημαντικό. Λέμε εδώ στο Νέο Μεξικό, ότι όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου».

«Υπήρχε τεράστια κενά ασφαλείας» στο σετ

Η εισαγγελέας υποστήριξε ακόμα ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά στο σετ.

«Κανείς δεν τα έλεγχε ή τουλάχιστον δεν τα έλεγχε με συνέπεια. Και μετά με κάποιο τρόπο φόρτωσαν με αληθινές σφαίρες ένα όπλο που παραδόθηκε στον Άλεκ Μπολντουιν. Δεν το έλεγξε. Δεν έκανε τίποτα από τα πράγματα που έπρεπε να κάνει για να βεβαιωθεί ότι ήταν ασφαλής ή ότι οι γύρω του ήταν ασφαλείς. Και μετά έστρεψε το όπλο στη Χάλινα Χάτσινς και εκείνος πάτησε τη σκανδάλη».

Η Carmack-Altwies περιέγραψε την παραγωγή ως «ένα πραγματικά γρήγορο και χαλαρό σετ» όσον αφορά την ασφάλεια και είπε ότι «κανείς δεν έκανε τη δουλειά του».

Σκηνή από το σετ γυρισμάτων της ταινίας Rust στο Νέο Μεξικό (AP Photo/Jae C. Hong, File)

«Το ότι ήταν ατύχημα δεν σημαίνει ότι δεν είναι εγκληματικό»

Η έκθεση των ερευνητών για τον θάνατο της Χάτσινς έδειξε ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις ότι το όπλο ήταν σκόπιμα φορτωμένο με αληθινές σφαίρες, και καθώς δεν υπήρχε προφανής πρόθεση πρόκλησης βλάβης ή θανάτου, ο τρόπος θανάτου ταξινομείται καλύτερα ως ατύχημα.

Η Carmack-Altwies υποστήριξε ότι «απλά επειδή είναι ατύχημα δεν σημαίνει ότι δεν είναι εγκληματικό», προσθέτοντας πως «ο νόμος μας για την ακούσια ανθρωποκτονία καλύπτει ακούσιες δολοφονίες».

«Ακούσια, αυτό σημαίνει ότι δεν σκόπευαν να το κάνουν. Δεν είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν. Αλλά συνέβη ούτως ή άλλως, και συνέβη λόγω κάτι περισσότερο από απλή αμέλεια… Δεν έδειξαν τη δέουσα προσοχή ή περίσκεψη και αυτό συνέβη εδώ».

Η Carmack-Altwies είπε ότι υπάρχουν «περισσότερα από αρκετά» στοιχεία για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες και να οδηγήσουν την υπόθεση σε δίκη.

«Έπρεπε να είχε τραβηχτεί η σκανδάλη»

Μια έκθεση του FBI ανέφερε ότι είχε πατηθεί η σκανδάλη, ενώ το όπλο ήταν οπλισμένο.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το όπλο τελικά ήταν δυσλειτουργικό κατά τη διάρκεια των ελέγχων καθώς είχαν σπάσει κάποια κομμάτια στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να οπλιστεί χωρίς να τραβηχτεί η σκανδάλη.

Ο Μπόλντουιν υποστήριξε ότι δεν τράβηξε τη σκανδάλη.

«Το εργαστήριο του FBI είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο», είπε η Carmack-Altwies στο CNNi. «Και πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι έπρεπε να είχε τραβηχτεί η σκανδάλη».

Ο Μπόλντουιν αντιμετωπίζει κατηγορίες ως ηθοποιός και παραγωγός

Ο Μπόλντουιν έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Rust ενώ ήταν και παραγωγός της ταινίας.

«Ήταν ο ηθοποιός που τράβηξε τη σκανδάλη, οπότε σίγουρα κατηγορείται ως ηθοποιός αλλά και ως παραγωγός», είπε ο Carmack-Altwies. «Είχε επίσης καθήκον να βεβαιωθεί ότι το σετ ήταν ασφαλές και γνωρίζουμε από την έρευνά μας ότι υπήρχαν αστοχίες πριν από αυτό το περιστατικό».

Η εισαγγελέας είπε ότι οι ανακριτές ανακάλυψαν «υπήρχαν άνθρωποι που παραπονέθηκαν για ασφάλεια στο γύρισμα». Ο Μπόλντουιν, πρόσθεσε, «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπήρχε ζήτημα ασφάλειας… Και μετά, ως ηθοποιός εκείνη την ημέρα, θα έπρεπε να είχε ελέγξει αυτό το όπλο, να ελέγξει τις σφαίρες».

Η Carmack-Altwies είπε ότι οι εισαγγελείς μπορεί να μην μάθουν ποτέ πώς έφτασαν στο πλατό της ταινίας αληθινές σφαίρες.

Σύμφωνα με την ίδια, η απαγγελία κατηγοριών θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα για την ασφάλεια σε μελλοντικές παραγωγές στην πολιτεία, ενώ κατέληξε λέγοντας πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Χάλινα Χάτσινς.

Why Santa Fe district attorney decided to charge Alec Baldwin over ‘Rust’ shootingBy Ray Sanchez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ