ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατ. ανακοίνωσε η Φινλανδία

Πόλεμος Ουκρανία: Στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατ. ανακοίνωσε η Φινλανδία
Πρόκειται για το 12ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Φινλανδίας προς την Ουκρανία AP Photo/Michael Sohn

Την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (20/1) η Φινλανδία -η μεγαλύτερη συμβολή της σκανδιναβικής χώρας μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, στην ενίσχυση θα περιλαμβάνονται συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, αλλά όχι βαρέα άρματα μάχης Leopard, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Μίκο Σάβολα δήλωσε πως «η Ουκρανία συνεχίζει να έχει ανάγκη βοήθειας για την υπεράσπιση του εδάφους της».

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο της στρατιωτικής βοήθειας, αλλά ο ειδικός σύμβουλος Μίκα Πινόνεν διευκρίνισε ότι σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής βαρέα άρματα μάχης Leopard.

Σημειώνεται ότι, πρόκειται για το 12ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Φινλανδίας προς την Ουκρανία. Τα 11 προηγούμενα ήταν αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι η Φινλανδία θα υπογράψει δήλωση προθέσεων με την Σουηδία σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε να διασφαλισθεί ότι η βοήθεια «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα των δύο χωρών».

«Η Φινλανδία χορηγεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία και η Σουηδία δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την Φινλανδία, αν παραστεί ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παροχή βοήθειας και από τη Σουηδία

Επιπλέον, την Πέμπτη (19/1), η Σουηδία δεσμεύθηκε να στείλει στην Ουκρανία το σύστημα πυροβολικού Archer, αυτοκινούμενα πυροβόλα μακρού βεληνεκούς που ζητά το Κίεβο εδώ και μήνες, καθώς και ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και αντιαρματικούς πυραύλους.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί και η Φινλανδία είναι απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν την υποστήριξη», δήλωσε την Τρίτη (17/1) ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ