ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Μάλωσαν» τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα για πορεία διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη

Τουρκία: «Μάλωσαν» τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα για πορεία διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη
Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα καταδίκασε την «προκλητική» κινητοποίηση AP Photo/Burhan Ozbilici - Φωτογραφία αρχείου

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια για μια διαδήλωση, το Σάββατο (21/1), κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα καταδίκασε την «προκλητική» κινητοποίηση που, όπως λέει, περιλαμβάνει το κάψιμο του Κορανίου. Το υπουργείο μετέφερε στον Σουηδό διπλωμάτη την «προσδοκία» της Τουρκίας να ανατραπεί η απόφαση με την οποία δόθηκε άδεια να γίνει η διαδήλωση.

Το υπουργείο είπε επίσης στον Σουηδό πρεσβευτή ότι η χορήγηση άδειας σε μια ξεχωριστή διαμαρτυρία που πρόκειται να γίνει επίσης αύριο από μια ομάδα «συμπαθούντων» προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συνιστά παραβίαση των διμερών συμφωνιών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Στάφαν Χέρστρομ, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μια άλλη κινητοποίηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σουηδία καταδίκασε το συμβάν, όμως η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να λάβει μια σαφή θέση κατά της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ