ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Κλείνει το Μάτσου Πίτσου λόγω των διαδηλώσεων

Περού: Κλείνει το Μάτσου Πίτσου λόγω των διαδηλώσεων
Δόθηκε εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας και της Γιάκτα, ακρόπολης του Μάτσου Πίτσου AP Photo/Martin Mejia

Την απόφαση να κλείσει το «στολίδι» των Ίνκας, τον πολιτισμικό χώρο του Μάτσου Πίτσου αποφάσισε το Σάββατο (21/1) η κυβέρνηση του Περού, λόγω των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες μετά την ανατροπή και φυλάκιση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει πως «δόθηκε εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας (χερσαίες προσβάσεις, Μονοπάτι των 'Ινκας) και της Γιάκτα, ακρόπολης του Μάτσου Πίτσου λόγω της κοινωνικής κατάστασης και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκεπτών».

Ο σιδηρόδρομος, ο μόνος τρόπος για να μεταβεί κάποιος στην τοποθεσία αυτή - εκτός από την πορεία - έχει κοπεί εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς η γραμμή υπέστη ζημιές. Σύμφωνα με την εταιρεία που τον διαχειρίζεται, αφαιρέθηκαν ράγες από τους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 400 τουρίστες - από τους οποίους 300 ξένοι - είναι εγκλωβισμένοι στους πρόποδες της τοποθεσίας, στο Άγκουας Καλιέντες.

«Δεν ξέρουμε αν θα έρθει ένα τρένο να μας πάρει. Όλοι οι τουρίστες εδώ κάνουν ουρά για να εγγραφούν» προκειμένου να φύγουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιλιανός τουρίστας Άλεμ Λόπες την Παρασκευή.

Ο υπουργός Τουρισμού Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο δήλωσε την Παρασκευή (21/1) ότι «οι τουρίστες δεν μπορούν να βγουν έξω επειδή ο σιδηρόδρομος έχει υποστεί ζημιές σε διάφορα σημεία» ενώ πρόσθεσε πως «κάποιοι τουρίστες επέλεξαν να περπατήσουν μέχρι το Πισκακούτσο, αλλά είναι μια πορεία έξι ωρών ή περισσότερο και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν». Επισημαίνεται πως, το Πισκακούτσο είναι το πλησιέστερο χωριό στο Μάτσου Πίτσου που συνδέεται με το οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι, κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σκοτωθεί από τα πυρά της αστυνομίας 45 πολίτες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Περού, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας Πέδρο Καστίλλο, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση για «στάση» και «συνωμοσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ