ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σε νέα ελεύθερη πτώση το ριάλ, εθνικό νόμισμα της χώρας

Ιράν: Σε νέα ελεύθερη πτώση το ριάλ, εθνικό νόμισμα της χώρας
Σημειώνεται ότι, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη πληθωρισμό της τάξεως του 50% AP Photo/Hasan Sarbakhshian

Το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, έφτασε για μια ακόμη φορά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις σχέσεις της με τη Δύση.

Ειδικότερα, την Κυριακή (22/1), το δολάριο ΗΠΑ ξεπέρασε το όριο των 450.000 ριάλ για πρώτη φορά στην αγορά, καταλήγοντας, έτσι, το εθνικό νόμισμα του Ιράν να έχει χάσει το 29% της αξίας του από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, σύμφωνα το Reuters.

Μια μέρα πριν, ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Μοχαμάντ Ρεζά Φαρζίν, είχε δηλώσει ότι «σήμερα η κεντρική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει περιορισμούς όσον αφορά τα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού και ο κύριος λόγος πίσω από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις είναι η διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει αυτή στην κοινωνία», όπως μετέδωσε το aljazeera.

Καθώς, όμως, το ριάλ σημείωσε νέα ελεύθερη πτώση, η κεντρική τράπεζα ισχυρίστηκε ότι είχαν εισπραχθεί 326 εκατομμύρια δολάρια (300 εκατομμύρια ευρώ) των χρημάτων του Ιράν, στο Ιράκ και εισήχθησαν στην αγορά, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, λιγότερο από ένα μήνα πριν στις 29 Δεκεμβρίου, είχε υποβάλει την παραίτησή του ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Αλί Σαλεχαμπαντί, μετά από την έως τότε ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, καθώς είχε σημειώσει πτώση 25% της αξίας του σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, με την η ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 430.000 ριάλ ανά δολάριο.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη διαδέχθηκε ο Μοχαμάντ Ρεζά Φαρζίν, ο οποίος είχε δεσμευτεί να διατηρήσει τεχνητά την ισοτιμία του νομίσματος στα 285.000 ριάλ έναντι του δολαρίου για εισαγωγές βασικών αγαθών, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις τιμές σταθερές σε μια συνθήκη που ο πληθωρισμός καλπάζει. Σημειώνεται ότι, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη πληθωρισμό της τάξεως του 50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ