ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Για «βίαιη» άνοιξη προετοιμάζεται το Κίεβο - Απογοήτευση για τα Leopard

Ουκρανία: Για «βίαιη» άνοιξη προετοιμάζεται το Κίεβο - Απογοήτευση για τα Leopard
Μέχρι την άνοιξη, 150.000 Ρώσοι που στρατολογήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, θα έχουν εκπαιδευτεί και πιθανώς θα ενσωματωθούν σε μονάδες έτοιμες για μάχη (AP Photo/Michael Probst, File)

Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, οι ουκρανικές δυνάμεις εκπαιδεύονται για μια «βίαιη» άνοιξη.

Τα γερασμένα άρματα μάχης T-72 εκτοξεύουν βολές στην ομίχλη, ενώ τα στρατεύματα εδάφους εξασκούνται στο να εισβάλλουν σε εγκαταλελειμμένα κτήρια. Μέρος της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα στην απόκοσμα ήσυχη πόλη Πριπάιατ, έρημη από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.

Καθώς τα στρατεύματα βρίσκουν τους ρυθμούς τους, ο υποστράτηγος Σερχι Νάιεβ παραλαμβάνει μια ντουζίνα φορτηγά οπλισμένα με βαριά πολυβόλα και αντιαεροπορικά όπλα, μια πρωτοβουλία χρηματοδοτούμενη από το πλήθος για να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει ιρανικά drones Shahed, τα οποία έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Αλλά ο Νάιεβ πιστεύει ότι η επόμενη φάση αυτού του πολέμου θα αφορά τα τανκς. Και αυτό σημαίνει, όχι τα αρχαία T-72, αλλά πιο σύγχρονα, όπως τα γερμανικά Leopard 2 και τα βρετανικά Challenger. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες κύρια άρματα μάχης – όχι μόνο για να υπερασπιστούν τις σημερινές τους θέσεις αλλά και για να κερδίσουν τη μάχη με τον εχθρό τους επόμενους μήνες.

«Φυσικά, χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό δυτικών αρμάτων μάχης. Είναι πολύ καλύτερα από τα σοβιετικά μοντέλα και μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε», είπε ο Νάιεβ. «Δημιουργούμε νέες στρατιωτικές μονάδες. Και οι επόμενες ενέργειές μας θα εξαρτηθούν από τη μαχητική τους ετοιμότητα. Ως εκ τούτου, η δυτική βοήθεια είναι εξαιρετικά σημαντική», πρόσθεσε.

Πρωταρχικό τους αίτημα είναι το Leopard 2, το οποίο είναι σχετικά εύκολο στη συντήρηση και λειτουργία και το οποίο διαθέτουν πολλά κράτη του ΝΑΤΟ. Τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική ηγεσία στην Ουκρανία ήλπιζαν ότι η συνάντηση των εταίρων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν την Παρασκευή θα έδινε πράσινο φως για την παράδοσή τους, αλλά η Γερμανία το απέρριψε.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρεζνικοφ, μιλώντας μετά τη συνάντηση, είπε ότι αυτός και ο Γερμανός ομόλογός του Μπόρις Πιστόριους «είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για το Leopard 2… που θα συνεχιστεί».

Ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε στο CNNi την Παρασκευή: «Είμαστε απογοητευμένοι. Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες χώρες έχουν αναστολές. Αλλά όσο πιο αργά πάει αυτό, τόσο περισσότεροι στρατιώτες και πολίτες μας σκοτώνονται. Θα ήταν σημαντικό αν η Γερμανία έπαιρνε ηγετική θέση εδώ».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι «300 με 400 από αυτά τα τανκς, στην πραγματικότητα, θα ξεπερνούσαν τα 2.000 με 3.000 τανκς της σοβιετικής εποχής… Θα επιτάχυνε απότομα τον ρυθμό του πολέμου και θα τον οδηγούσε στα τελικά στάδια».

Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εξαντλούνται τα ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα άρματα μάχης της Σοβιετικής εποχής, παρόλο που αναζητούν προμήθειες σε άλλα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι μια δεύτερη ρωσική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει εντός δύο μηνών. Μέχρι την άνοιξη, 150.000 Ρώσοι που στρατολογήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, θα έχουν εκπαιδευτεί και πιθανώς θα ενσωματωθούν σε μονάδες έτοιμες για μάχη. Για τους Ουκρανούς, είναι ένας αγώνας με τον χρόνο. Αλλά ουσιαστικά μετατρέπουν έναν στρατό που βασίζεται σε σοβιετικό υλικό, σε έναν που χρησιμοποιεί δυτικά όπλα προηγμένης τεχνολογίας.

Δεν θα λάβουν κύρια άρματα μάχης M1 Abrams, τα οποία είναι ισχυρά αλλά δύσκολο να συντηρηθούν. Ο Κόλιν Καλ, κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, είπε για το M1 ότι είναι «ακριβό. Είναι δύσκολο να εκπαιδευτείς. Έχει κινητήρα τζετ».

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι τα γερμανικά τανκς θα μπορούσαν να κάνουν πραγματική διαφορά. «Το Leopard 2 είναι ένα σύγχρονο, καλά προστατευμένο κύριο άρμα μάχης με καλούς αισθητήρες», δήλωσε στο CNNi ο Τζακ Γουόλτινγκ, ανώτερος ερευνητής στο Land Warfare στο Royal United Services Institute (RUSI).

«Σχεδιάστηκε αρχικά για να μπορεί να συντηρείται από στρατεύσιμους και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο στο πεδίο της μάχης από κάποια άλλα σχέδια του ΝΑΤΟ όπως το Challenger 2. Υπάρχει επίσης μια έτοιμη γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών ώστε να συντηρούνται τα Leopard 2».

Αλλά και άλλα όπλα συνεχίζουν να ρέουν - τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley από τις ΗΠΑ, οβίδες από τη Φινλανδία, το προηγμένο σύστημα πυροβολικού ARCHER και αντιαρματικά όπλα από τη Σουηδία.

Ο ουκρανικός στρατός πρέπει να εκπαιδεύσει τις μονάδες στον νέο εξοπλισμό και να τον ενσωματώσει στους υπάρχοντες σχηματισμούς του.

«Ολόκληρη η μονάδα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με το ίδιο όχημα, επομένως ένα ολόκληρο τάγμα θα είναι εξοπλισμένο με Bradley, αν το πάρουμε, ή με Leopard», δήλωσε στο CNNi ο αντιστράτηγος Νάιεβ.

Αρκετοί ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία θέλει να προχωρήσει μπροστά προτού η Ρωσία ενισχύσει τις γραμμές της και τις τακτικές ομάδες των ταγμάτων της. Οι γραμμές του μετώπου – σε όλη τη διαδρομή από τα ρωσικά σύνορα στα βορειοανατολικά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα – έχουν μετακινηθεί ελάχιστα από την προέλαση της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα το φθινόπωρο.

Ο Ποντόλιακ είπε ότι οι γρήγορες παραδόσεις σύγχρονων τανκς θα περιόριζαν τον πόλεμο. «Δεν θα εξαπλωνόταν, αλλά θα παρέμενε στις κατεχόμενες περιοχές και θα αποφασιζόταν με τον πόλεμο των τανκς».

Η Ουκρανία χρειάζεται άρματα μάχης για να εκκαθαρίσει γρήγορα την κατεχόμενη γη, αλλά και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, είπε ο Ποντόλιακ, ο οποίος αναμένει ότι οι Ρώσοι θα φέρουν πολύ περισσότερα στρατεύματα και πολύ παλιό σοβιετικό εξοπλισμό, ό,τι τους έχει απομείνει.

Οι Ρώσοι φαίνεται να προσπαθούν να μειώσουν την ευπάθεια των αποθεμάτων των πυρομαχικών τους και τις συγκεντρώσεις των στρατευμάτων τους, τοποθετώντας τα πιο μακριά από τις πρώτες γραμμές, ίσως ακόμη και πέρα από το εύρος των αμερικανικών συστημάτων HIMARS που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά εναντίον τέτοιων στόχων.

Ο κατάλογος με τον εξοπλισμό που θέλουν οι Ουκρανοί φαίνεται να διευρύνεται συνεχώς, αλλά ο Ποντόλιακ απαντά: «Οι άνθρωποί μας δεν φεύγουν από το πεδίο της μάχης, ακόμα κι αν δεν τους παρασχεθεί νέος οπλισμός. Απλώς θα πεθαίνουν σε μεγαλύτερη συχνότητα».

«Καταλαβαίνω ότι ορισμένες χώρες μπορεί να αισθάνονται κουρασμένες από αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ποντόλιακ στο CNNi και κατέληξε: «Αλλά είμαστε αυτοί που πληρώνουμε το πραγματικό τίμημα για την ελευθερία. Είμαστε αυτοί που πεθαίνουν εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας».

With a Russian offensive looming, Ukrainian officials battle to train military up with new Western weaponsBy Tim Lister and Fred Pleitgen and Matthias Somm, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ