ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Διαμαρτυρία για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία - Οκτώ οι τραυματίες

Ιράκ: Διαμαρτυρία για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία - Οκτώ οι τραυματίες
«Μεταξύ 400 και 500 ατόμων» διαδήλωσαν έξω από τη διπλωματική αποστολή της σκανδιναβικής χώρας AP Photo/Hadi Mizban

Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (24/1) στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου στη Σουηδία, στην οποία οκτώ Ιρακινοί τραυματίστηκαν. 

Ειδικότερα, οι αντιδράσεις της μουσουλμανικής κοινότητας, για το επίμαχο περιστατικό συνεχίζονται, αυτή τη φορά στο Ιράκ, όπου τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και επτά διαδηλωτές.

«Μεταξύ 400 και 500 ατόμων» διαδήλωσαν έξω από τη διπλωματική αποστολή της σκανδιναβικής χώρας όταν προσπάθησαν να κινηθούν προς το κτήριο, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ», τόνισε, προσθέτοντας ότι επτά διαδηλωτές και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο που βρισκόταν στο σημείο.

Η διαδήλωσε οργανώθηκε από φιλοϊρανικές ομάδες, που είναι πολύ δραστήριες στο Ιράκ, με σύνθημα «Όχι στη Σουηδία, ναι στο Κοράνι».

Η διαδήλωση που πυροδότησε εντάσεις

Η διαδήλωση που πυροδότησε εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (21/1), κατά τη διάρκεια της οποίας ο ακροδεξιός Σουηδο-δανός Ράσμους Παλουντάν έκαψε αντίτυπο του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Η διαδήλωση στη σουηδική πρωτεύουσα έγινε κατά των διαπραγματεύσεων Σουηδίας – Τουρκίας που έχουν σκοπό να εγκρίνει η Άγκυρα την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η σουηδική αστυνομία είχε προηγουμένως κρίνει ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και στην έκφραση στη Σουηδία δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Η άδεια που δόθηκε για την πραγματοποίηση αυτής της αντιισλαμικής διαδήλωσης πυροδότησε διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία και πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες να εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

Μετά το περιστατικό αυτό, η Άγκυρα ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ