ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενο τον υπουργό Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ στη μέση του πολέμου

Ουκρανία: Σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενο τον υπουργό Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ στη μέση του πολέμου
Η υπόθεση που αφορούσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σχετίζεται με αγορές στρατιωτικών σιτηρεσίων σε διογκωμένες τιμές AP Photo/Efrem Lukatsky

Σκάνδαλο διαφθοράς έσκασε σαν «βόμβα» στην Ουκρανία με κεντρικό πρόσωπο μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ολέξι Ρεζνίκοφ επικρίνεται από το εσωτερικό, καθώς οι έρευνες για κυβερνητική διαφθορά συγκλονίζουν.

Οι αποκαλύψεις δύο ερευνών σε ανώτατο επίπεδο αποτέλεσαν σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση. Αμφότερες, σχετίζονται με κερδοσκοπία πολέμου και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η υπόθεση που αφορούσε το υπουργείο Άμυνας σχετίζεται με αγορές στρατιωτικών σιτηρεσίων σε διογκωμένες τιμές.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι, απολύθηκε για υπόθεση που συνδέεται με υπερτιμημένη δημόσια αγορά ηλεκτρογεννητριών. Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας δήλωσε ότι διερευνά και τα δύο θέματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Απάτη 326 εκατ. ευρώ

«Αυτή την εβδομάδα θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Δεν θέλω να τα ανακοινώσω τώρα, αλλά όλα θα γίνουν δίκαια. Σε κάθε περίπτωση, θα αναλύσουμε τα πάντα λεπτομερώς. Τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια και τις προμήθειες. Τι σχέσεις της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες. Όλα όσα σχετίζονται με προμήθειες για τον στρατό», επεσήμανε ο Ζελένσκι.

Αν και ο Ρεζνίκοφ δεν υπέγραψε προσωπικά το συμβόλαιο αμυντικών τροφίμων και τροφοδοσίας αξίας 13 δισεκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων (326 εκατομμύρια ευρώ), δημοσιογράφοι και φύλακες αποκάλυψαν ότι είχε την τελική ευθύνη και είχε δηλώσει δημόσια τη μηδενική του ανοχή στη διαφθορά. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα και χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης, με στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο υπουργείο Άμυνας και τη φήμη του μεταξύ των διεθνών εταίρων».

Ενώ ο Ρεζνίκοφ υπερασπίζεται σθεναρά τη σύμβαση του υπουργείου, ο Βασίλ Λοζίνσκι απολύθηκε σχεδόν αμέσως. Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός συνελήφθη ενώ δεχόταν δωροδοκία 400.000 δολαρίων για διευκόλυνση μιας υπερτιμημένης αγοράς εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας.

Ο Νταβίντ Αρακάμια, επικεφαλής της παράταξης του Ζελένσκι «Υπηρέτης του Λαού» στο ουκρανικό κοινοβούλιο, υποσχέθηκε ότι ορισμένοι από τους διεφθαρμένους αξιωματούχους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης αυτή την άνοιξη.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα έχουν προειδοποιηθεί συνεχώς μέσω επίσημων και ανεπίσημων διαύλων: επικεντρωθείτε στον πόλεμο, βοηθήστε τα θύματα, μειώστε τη γραφειοκρατία και σταματήστε να κάνετε αμφίβολες επιχειρήσεις.

Πολλοί από αυτούς πράγματι άκουσαν, αλλά κάποιοι, δυστυχώς όχι», ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του στο Telegram. «Αν τα πράγματα δεν λειτουργήσουν με πολιτισμένο τρόπο, θα γίνουν σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου. Αυτό ισχύει τόσο για πρόσφατες αγορές γεννητριών όσο και για νέα σκάνδαλα στο υπουργείο Άμυνας», διαμήνυσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ