ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate-Δικηγόρος Παντσέρι: «Ο πελάτης μου δεν είναι εχθρός κανενός» - Ξεκινούν οι καταθέσεις του

Qatar Gate-Δικηγόρος Παντσέρι: «Ο πελάτης μου δεν είναι εχθρός κανενός» - Ξεκινούν οι καταθέσεις του
«Ο πελάτης μου δεν είναι εχθρός κανενός, θέλει μόνο να συνεργαστεί» είπε ο δικηγόρος του φερόμενου ως «εγκέφαλου» του σκανδάλου διαφθοράς (Marc Dossman/European Parliament via AP)

«Ο πελάτης μου δεν είναι εχθρός κανενός, θέλει μόνο να συνεργαστεί»: τη δήλωση αυτή έκανε ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του ανθρώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Παντσέρι έχει έρθει σε συμφωνία με τη βελγική Δικαιοσύνη και αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τις καταθέσεις του για το Qatar Gate, παρέχοντας πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα.

Όπως δήλωσε ο Λοράν Κεν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), δεσμεύεται ότι ο πελάτης του θα ξετυλίξει το «κουβάρι» της υπόθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην ευρωβουλευτής θα κληθεί να εξηγήσει πως «γεννήθηκε» η οργάνωση αυτή το 2014 και ποιοι εμπλέκονται.

Στις 17 Ιανουαρίου, η βελγική εισαγγελίααιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας τη συμφωνία του Πατσέρι και λέγοντας ότι συμφωνήθηκε ποινή ενός έτους και κατάσχεση περιουσίας.

Το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο όπως φαίνεται εμπλέκεται τόσο το Κατάρ όσο και το Μαρόκο, αποκαλύφθηκε στα μέσα του Δεκέμβρη όταν και συνελήφθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος του Παντσέρι, σημασία δεν έχει μόνο να διαπιστωθεί ποιοι έλαβαν τα χρήματα και πότε αλλά να ξεκαθαριστεί όλο το ιστορικό της υπόθεσης.

«Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε το ιστορικό, τις σχέσεις (…), να πούμε όλα όσα συνέβησαν από το 2014, ή και νωρίτερα, αναφορικά με τα πρόσωπα» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:


«Και τους οικονομικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν».

Η κατάθεση του Παντσέρι αναμένεται να βάλει και άλλα πρόσωπα στο «κάδρο» των υπόπτων.

Ήδη, ο πρώην ευρωβουλευτής έχει εμπλέξει τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει «δώρα ή χρήματα» από κανέναν.

«Ο Παντσέρι είναι ικανός να εμπλέξει πρόσωπα και από άλλες χώρες, για να σώσει την οικογένειά του», δήλωσε ο συνηγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, Μιχ. Δημητρακόπουλος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η εντολέας του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Τον κατηγόρησε ωστόσο, πως «έχει σκοπιμότητα, γιατί συνελήφθησαν η κόρη και η γυναίκα του, γι’αυτό και είναι διατεθειμένος να υπογράψει ό,τι του δώσουν».

Όσο αφορά στην εντολέα του, διαβεβαίωσε πως, «δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση μαζί του, είχε κοριό στο σπίτι του και ακουγόταν να λέει ότι θα δώσει χρήματα από δω κι από κεί, δεν είπε ποτέ ότι θα δώσει χρήματα στην Καϊλή. Είναι ικανός όμως, να εμπλέξει πρόσωπα και από άλλες χώρες, για να σώσει την οικογένειά του».

Ερωτηθείς για το από ποιες χώρες πολιτικά πρόσωπα μπορεί να εμπλέξει ο Παντσέρι, ο δικηγόρος απάντησε: «από την Ιταλία και από Γαλλία, δεν ξέρω αν θα φτάσει και στην Ελλάδα. Αναλόγως πώς θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν. Χειραγωγείται για να μην πάει στη φυλακή ο ίδιος και η οικογένειά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ