ΚΟΣΜΟΣ

Φινλαvδία: Σκέψεις στο Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία

Φινλαvδία: Σκέψεις στο Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία
Στιγμιότυπο από την υπογραφή του τριμερούς μνημονίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Στοκχόλμη, 28 Ιουνίου 2022 AP Photo/Bernat Armangue

Το Ελνσίκι πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, στον απόηχο της ρήξης στις σχέσεις Άγκυρας - Στοκχόλμης. 

Η Φινλανδία φαίνεται πως διαχωρίζει τη θέση του, μετά το διαφαινόμενο μπλόκο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κάψιμο του κορανιού σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας που ούτως ή άλλως έθετε προϋποθέσεις στη Σουηδία προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε μάλιστα με βέτο τη Σουηδία.
«Εάν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας «ας μην περιμένουν κανένα καλό από εμάς όσον αφορά την αίτηση στο ΝΑΤΟ. Θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας, και θα περιμένετε υποστήριξη από εμάς;»,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ