ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Άμυνας

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Άμυνας
«Κύμα» παραιτήσεων υψηλόβαθμων στελέχων στην Ουκρανία λόγω σκανδάλου διαφθοράς ΑΠΕ/ΜΠΕ

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, μετά από κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης, για διαφθορά, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει, αβάσιμες. 

«Ήταν μια "άξια πράξη" που θα βοηθήσει στην διατήρηση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, για την παραίτησή του.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν και οι παραιτήσεις αρκετών υψηλόβαθμων ουκρανών αξιωματούχων, μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου για καταγγελλόμενες αγορές προμηθειών για το στράτευμα με φουσκωμένες τιμές, γνωστοποίησαν οι αρχές εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κίριλο Τιμοσένκο.

«Οι καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα», επέμεινε ο υπουργός, υποσχόμενος ταυτόχρονα πλήρη διαφάνεια στην έρευνα που ανέφερε ότι διενεργείται.

Απομάκρυνση αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε παράλληλα ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο στο πλαίσιο ανασχηματισμού υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία για την απομάκρυνσή του δεν δίδεται κάποια αιτιολογία γι'αυτήν την απόφαση, αλλά επισημαίνεται ότι ήταν «σύμφωνα με δική του επιθυμία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ