ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημο αίτημα της Πολωνίας στη Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Επίσημο αίτημα της Πολωνίας στη Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία
Η στάση της Γερμανίας έχει προκαλέσει αρκετά ερωτήματα στην Ευρώπη (AP Photo/Michael Sohn, File)

Το πολωνικό αίτημα για εξαγωγή Leopard 2 προς την Ουκρανία έχει παραληφθεί, αναφέρει το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει την ενίσχυση με άρματα μάχης που το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό.

Με την Γερμανία να έχει προκαλέσει αρκετά ερωτήματα στην Ευρώπη με την στάση που κρατά απέναντι στην άμεση αποστολή των δικών της Leopard 2 στο Κίεβο, οι Πολωνοί διεμήνυσαν πριν από 48 ώρες πως σε κάθε περίπτωση εάν δεν λάβουν επίσημη απάντηση από τους Γερμανούς θα προβούν σε αποστολή των δικών τους αποθεμάτων χωρίς έγκριση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είχε ξεκαθαρίσει την περασμένη Παρασκευή πως είναι διαφορετικό πράγμα το «τυπικό» του πολεμικού συμβολαίου της χώρας του με την Γερμανία στο οποίο περιλαμβάνεται όρος Γερμανικής έγκρισης προκειμένου «στρατιωτικός εξοπλισμός» να φύγει για Τρίτη χώρα και διαφορετικό η ηθική υποχρέωση για ενίσχυση του Κιέβου στον πόλεμο που μαίνεται με την Ρωσία.

Σε συνέχεια της διαρροής από την πλευρά της Πολωνίας για την παραλαβή το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας του πολωνικού αιτήματος εξαγωγής Leopard πηγές από το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας σημειώνουν πως ο νέος ΥΕΘΑ της χώρας, Πιστόριους, θα τοποθετηθεί επίσημα για το ζήτημα των αρμάτων μάχης που ζητά το Κίεβο εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Στην Γερμανία έχει ανοίξει και πολιτική «μάχη» για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο στο εσωτερικό της Κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους να τάσσονται επίσημα υπέρ της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και τους Συντηρητικούς να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω κλιμάκωση με την Μόσχα.

Στο πλευρό της Συντηρητικής πτέρυγας της Κυβέρνησης Συνασπισμού έχει ταχθεί και η Γερμανική ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» η οποία υποστηρίζει πως την τελευταία φορά που η Γερμανία «επιτέθηκε στην Ρωσία τα ρωσικά άρματα μάχης έφτασαν στο Βερολίνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ