ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πολιτεία μετά και το δευτέρο μακελειό

Καλιφόρνια: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πολιτεία μετά και το δευτέρο μακελειό
Δύο αιματηρά περιστατικά που έχουν συγκλονίσει την Καλιφόρνια των ΗΠΑ AP/Jeff Chiu

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η πολιτεία της Καλοφόρνια, μετά τα δύο απανωτά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών των τελευταίων ημερών, την ώρα που οι αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει τα κίνητρά των δύο δραστών.

Υπενθυμίζεται πως πριν δύο μέρες, ένοπλος σκότωσε 11 ανθρώπους σε στούντιο χορού στην περιοχή του Λος Άντζελες, την ώρα που επτά ακόμη άνθρωποι, σκοτώθηκαν σε αγροτική περιοχή κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το κίνητρό τους, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, εν μέρει επειδή οι δράστες, ήταν άνδρες σε ηλικία συνταξιοδότησης, πολύ μεγαλύτεροι από όσο είναι συνήθως οι δράστες τέτοιων μακελειών.

«Η μία τραγωδία μετά την άλλη», έγραψε στο Twitter, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Ο Γκάβιν Νιούσομ, επισκεπτόταν επιζώντες της σφαγής του Σαββάτου στο προάστιο Μόντερεϊ Παρκ του Λος Άντζελες όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό της Δευτέρας στη βόρεια Καλιφόρνια.

Ωστόσο τα δύο περιστατικά δεν φαίνεται να έχουν άλλα κοινά πέρα από την ηλικία των δραστών τους.

Φόβοι για ρατσιστικά κίνητρα

Το μακελειό του Σαββάτου σημειώθηκε εν μέσω των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος στο Μόντερεϊ Παρκ, μια περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας όπου ζει μεγάλη ασιατική κοινότητα, εγείροντας αρχικά φόβους για μια επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα. Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ακυρώθηκε.

Πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κομητεία του Λος Άντζελες, σύμφωνα με τη Χίλντα Σολίς, μέλος του Συμβουλίου Επιθεωρητών της κομητείας.

Το 1984, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εστιατόριο McDonald’s στο Σαν Ντιέγκο, η πιο αιματηρή επίθεση που έχει σημειωθεί στην Καλιφόρνια.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί στο Σαν Μπερναρντίνο, στη κομητεία του Λος Άντζελες, το 2015 από τα πυρά ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για εξτρεμιστές που είχαν εμπνευστεί από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Σκοτώθηκαν λίγες ώρες αργότερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά ξεχωρίζουν και λόγω της ηλικίας των δραστών τους.

Από τα 185 περιστατικά ένοπλων επιθέσεων από το 1966 ως το 2022 που έχουν καταγραφεί στη βάση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Violence Project, μόνο ένα είχε δράστη πρόσωπο άνω των 70 ετών: το 1981 ένας συνταξιούχος ανθρακωρύχος σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Κεντάκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ