ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «μέτωπο» ανοίγει η Τουρκία: Ο Ολλανδός πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ

Νέο «μέτωπο» ανοίγει η Τουρκία: Ο Ολλανδός πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ
AP Photo/Burhan Ozbilici

Νέο «μέτωπο» ανοίγει η Τουρκία, αυτή τη φορά με την Ολλανδία, λόγω διαδήλωσης που έγινε την Κυριακή (22/01) στην Χάγη, κατά την οποία μετέχοντες έσκισαν το Κοράνι.

«Ο Ολλανδός πρεσβευτής στην Άγκυρα εκλήθη στο υπουργείο μας και διαμαρτυρηθήκαμε για αυτήν την αποτρόπαια και απεχθή πράξη, ενώ αξιώσαμε η Ολλανδία να μην επιτρέπει τέτοιες προκλητικές ενέργειες», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Κάνει λόγο για «απεχθή πράξη» που προσβάλλει τις «ιερές» αξίες και εμπεριέχει «έγκλημα μίσους» και προσθέτει πως «η ισλαμοφοβία, οι διακρίσεις και η ξενοφοβία δεν γνωρίζουν όρια στην Ευρώπη».

Η αντίδραση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας κατά της Σουηδίας λόγω διαδήλωσης στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ακροδεξιός έκαψε το Κοράνι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε μάλιστα με βέτο τη Σουηδία.

«Εάν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας «ας μην περιμένουν κανένα καλό από εμάς όσον αφορά την αίτηση στο ΝΑΤΟ. Θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας, και θα περιμένετε υποστήριξη από εμάς;»,

Φινλαvδία: Σκέψεις στο Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία

Το Ελνσίκι πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, στον απόηχο της ρήξης στις σχέσεις Άγκυρας - Στοκχόλμης.

Η Φινλανδία φαίνεται πως διαχωρίζει τη θέση του, μετά το διαφαινόμενο μπλόκο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ