ΚΟΣΜΟΣ

Στον αέρα η ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Η Άγκυρα ακυρώνει τη συνάντηση

Στον αέρα η ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Η Άγκυρα ακυρώνει τη συνάντηση
Η Άγκυρα ακύρωσε την τριμερή συνάντηση Τουρκίας - Φινλανδίας- Σουηδίας AP Photo/Bernat Armangue

Με μια κίνηση κλιμάκωσης της έντασης με το ΝΑΤΟ μετά το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο Σύμφωνο και τους όρους που έθεσε η Τουρκιά προχωρά η Άγκυρα ακυρώνοντας την τριμερή συνάντηση Τουρκίας - Σουηδίας - Φινλανδίας, χωρίς μάλιστα να ορίσει νέα ημερομηνία

Η τριμερής θα γινόταν στις Βρυξέλλες στα μέσα Φεβρουαρίου και η ακύρωση της «διαβάζεται» ως προσπάθεια της Άγκυρας να πιέσει το ΝΑΤΟ, που βιάζεται να εντάξει τις δύο χώρες στους κόλπους του μέσα στο Μάρτιο.

Το κλίμα είχε διαμορφωθεί ήδη από την προηγούμενη μέρα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο, όπου δήλωσε:«Ας μην περιμένουν κανένα καλό από εμάς όσον αφορά την αίτηση στο ΝΑΤΟ. Θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας, και θα περιμένετε υποστήριξη από εμάς», ξεκαθάρισε και επανέλαβε:.

«Εάν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ».

«Τα όρια των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ατόμου φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του άλλου ατόμου. Επομένως, η άσχημη πράξη στη Σουηδία αποτελεί προσβολή για τους μουσουλμάνους. Κανένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα να παρενοχλεί τους αγίους των μουσουλμάνων ή άλλων θρησκειών», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην καύση του Κορανίου σε διαδήλωση κατά της Άγκυρας στη Σουηδία.

«Αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν και την άμυνα της χώρας τους σε αυτούς», πρόσθεσε.

Ακάρ: Δεν θα σιωπήσουμε σε επαίσχυντες ενέργειες

Στο ίδιο κλίμα νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των μονάδων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρνησης της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Περιμένουμε από αυτούς να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και να τερματίσουν τις αηδιαστικές και άθλιες απόπειρες. Εάν γίνει αυτό, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», είπε ο Ακάρ για τις διαδηλώσεις κατά της Άγκυρας στη Σουηδία όπου ακολούθησε το κάψιμο του Κορανίου.

«Δεν είναι αποδεκτό να αγνοούμε όλες αυτές τις άθλιες και επαίσχυντες ενέργειες και να παραμείνουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι. Αν πάει έτσι, η στάση μας είναι πολύ ξεκάθαρη», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και δηλώνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει πάντα την πολιτική ανοιχτών θυρών και ότι δεν είναι εχθρός της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Ακάρ είπε:

«Όπως θέλουν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, εμείς θέλουμε συνεργασία και υποστήριξη μαζί μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θέλουν τη στήριξή μας για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας τους, αλλά απορρίπτουν τα αιτήματά μας για την καταπολέμηση της εκεί τρομοκρατίας. Δεν είναι αποδεκτό να αγνοούμε κάθε είδους κακία, ντροπή και αποκρουστικές απόπειρες εναντίον της Τουρκίας, του Προέδρου μας, της σημαίας μας, του Κορανίου και των ιερών μας αξιών, και να παραμένουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτά. Και αναμένουμε από τη Φινλανδία να δείξει τη δύναμη του κράτους, να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να θέσει τέλος στις άθλιες και άθλιες απόπειρες. Αν γίνουν αυτά, δεν έχουμε προβλήματα», υπογράμμισε ο Ακάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ