ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Αναμένω αύξηση αμυντικών δαπανών από τα κράτη - μέλη

Στόλτενμπεργκ: Αναμένω αύξηση αμυντικών δαπανών από τα κράτη - μέλη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναμένει από τα κράτη μέλη της συμμαχίας την αύξηση των αμυντικών δαπανών τους (AP Photo/Markus Schreiber)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναμένει από τα κράτη μέλη της συμμαχίας την αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Προς το παρόν, οι αμυντικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 2% του ΑΕΠ τους, γεγονός που ο Στολτενμπεργκ προσδοκά να ακούσει την αύξησή τους στην αναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, τον ερχόμενο Ιούλιο, όπως δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Υποθέτω ότι θα υπάρξει ένας νέος στόχος για τις αμυντικές δαπάνες όταν συναντηθούμε για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους φέτος τον Ιούλιο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη Welt.

«Ο στόχος του 2% ήταν αρχικά για μια δεκαετία, δηλαδή μέχρι το 2024, έτσι πρέπει τώρα να τον επικαιροποιήσουμε».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως δεν μπορεί να πει σε τι θα συμφωνήσουν τα κράτη μέλη. «Όμως υποθέτω ότι θα είναι ένας στόχος πιο φιλόδοξος από πριν, επειδή όλοι βλέπουν πως χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο», πρόσθεσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι το Φεβρουάριο, πολλοί σύμμαχοι έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ