ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Influencer κατηγορείται για αισχροκέρδεια σε βάρος των ακολούθων του

Γαλλία: Influencer κατηγορείται για αισχροκέρδεια σε βάρος των ακολούθων του
Έδινε παράνομα συμβουλές προώθησης επενδύσεων υψηλού κινδύνου PIXABAY (ΑΡΧΕΙΟ)

Στη διαγραφή ενός Γάλλου influencer, με 4 εκατομμύρια ακόλουθους, προχώρησε την Πέμπτη (26/1) το Instagram, καθώς ο εν λόγω άνδρας κατηγορείται για αισχροκέρδεια.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του influencer, αφορούν στην επιρροή που ασκούσε στους ακολούθους του, δίνοντας συμβουλές προώθησης επενδύσεων υψηλού κινδύνου.

Η Meta France (η μητρική εταιρεία του κοινωνικού δικτύου) ανακοίνωσε την απόφασή διαγραφής του λογαριασμού, έπειτα από παρέμβαση στο Twitter της συλλογικότητας AVI (βοήθεια για θύματα επιρροών) και της έθεσε το ερώτημα «ποιά μέτρα θα λάβετε κατά των influencers που προσφέρουν παράνομα στους ακολούθους τους οικονομικές συμβουλές και προωθούν επενδύσεις μετοχών πολύ υψηλού κινδύνου στις πλατφόρμες σας;».

Η ίδια συλλογικότητα ανακοίνωσε την έναρξη νομικών αγωγών από δεκάδες άτομα, ιδίως για «απάτη» και «παραβίαση εμπιστοσύνης», τα οποία, όπως υποστηρίζουν, εξαπατήθηκαν επενδύοντας σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που διαφημίζονται από διάσημους influencers.

Σημειωνεται ότι, τον Δεκέμβριο, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε σειρά συναντήσεων και δημόσια διαβούλευση με στόχο την καλύτερη ρύθμιση αυτών των πρακτικών. Ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ θα υποβάλει, όπως ανακοίνωσε, σχετική έκθεση το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ