ΚΟΣΜΟΣ

Το γελαστό αρκουδάκι στον Άρη και η ανθρώπινη τάση να βλέπει παντού πρόσωπα

Το γελαστό αρκουδάκι στον Άρη και η ανθρώπινη τάση να βλέπει παντού πρόσωπα
Λούτρινο αρκουδάκι μας χαμογελά από τον Άρη Image credit: NASA/JPL-Caltech/UArizona

Οι επιστήμονες που μελετούν την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, είδαν ένα κομμάτι βράχου να τους χαμογελά.

Εικόνα από τον Άρη που δημοσίευσε στις 25 Ιανουαρίου το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, μοιάζει με ένα τεράστιο λούτρινο αρκουδάκι με μάτια, μύτη - κουμπί και στραβό στόμα να χαμογελά στην κάμερα του σκάφους Mars Reconnaissance Orbiter της NASΑ.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αυτή η περίεργη μορφολογία γεωλογικών σχηματισμών, καταγράφηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2022, καθώς το MRO ταξίδεψε περίπου 156 μίλια (251 χιλιόμετρα) πάνω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό;

Πιθανόν να πρόκειται απλώς για ένα σπασμένο λοφίσκο που βρίσκεται στο κέντρο ενός αρχαίου κρατήρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

«Υπάρχει ένας λόφος σε σχήμα V (η μύτη), δύο κρατήρες (τα μάτια) και ένα κυκλικό μοτίβο (το κεφάλι)», ενώ προστίθεται πως «το μοτίβο του κυκλικού σπασίματος μπορεί να οφείλεται στην καθίζηση πάνω από έναν θαμμένο κρατήρα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όσοι βλέπουν την εικόνα, μπορεί διακρίνουν το πρόσωπο μιας αρκούδας να αναδύεται από σκονισμένους βράχους και ρωγμές, εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται «παρειδωλία», μια ψυχολογική τάση που κάνει τους ανθρώπους να προσπαθούν να κατανοήσουν και να αποδόσουν νόημα σε τυχαίες εικόνες ή ήχους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η τάση των ανθρώπων να κοιτούν τα σύννεφα και να προσπαθούν να καταλάβουν με τι μπορεί να μοιάζει ο κάθε σχηματισμός. Πόσοι και πόσες δεν έχουμε βρεθεί ξαπλωμένοι σε μία παραλία κοιτάζοντας τον ουρανό και βλέποντας σκυλάκια και άγριες αρκούδες.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως το διάστημα αποτελεί προνομιακό χώρο να αναπτυχθεί το φαινόμενο της «παρειδωλίας». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ένα νεφέλωμα (που αποτελεί τυχαία εκροή αερίων και σκόνης) που μοιάζει με το τέρας Γκοτζίλα να συντρίβει μία πόλη ή εκείνον τον σχηματισμό βράχου του Άρη, που η NASA για μια στιγμή μπέρδεψε με το συναρπαστικό Muppet Beaker.

Τόσο το Beaker όσο και το προσφάτως ανακαλυφθέν αρειανό αρκουδάκι, απεικονίστηκαν από το HiRISE, το οποίο αποτελεί ένα από τα έξι επιστημονικά εργαλεία στο MRO. Το HiRISE απαθανατίζει το Κόκκινο Πλανήτη από το 2006 και, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα είναι η καλύτερη κάμερα που έχει σταλεί ποτέ σε άλλο πλανήτη. Περισσότερες απίστευτες εικόνες σίγουρα βρίσκονται κρυμμένες στον Πλανήτη Άρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ