ΚΟΣΜΟΣ

Ακριβά θα πληρώσει η Ευρώπη την μειωμένη αγορά εμβολίων

Ακριβά θα πληρώσει η Ευρώπη την μειωμένη αγορά εμβολίων
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι εταιρείες θα πρέπει να κατανοήσουν πως οι συγκυρίες αλλάζουν και πως αυτό είναι δυνατό να μεταβάλλει τις ανάγκες για εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό AP Photo / Matt Rourke (ΑΡΧΕΙΟ)

Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται η συζήτηση ανάμεσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπους της Pfizer και της Moderna, αναφορικά με το πώς θα καταστεί δυνατή μία συμφωνία για μείωση στην παραγγελία 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων και την αγορά τους που έχει διμερώς συμφωνηθεί εντός του 2023.

Πηγή με γνώση των συζητήσεων, αναφέρει πως τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να βάλει βαθύτερα από όσο ήλπιζε το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καταφέρει να μειώσει τον αριθμό των εμβολίων που θα αγοραστούν κι αυτό γιατί οι δύο φαρμακοβιομηχανίες έχουν προσαρμόσει ανάλογα με τα συμβόλαια την παραγωγή τους.

Επίσης, ανοιχτό παραμένει το σενάριο τελικώς η Ευρώπη να μην πληρώσει ποινή για την μείωση στην παραγγελία και απλά να παρατείνει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του
2024 τις παραδόσεις των σκευασμάτων.

Σημειώνεται πως, το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Ευρώπη με τις δύο συγκεκριμένες εταιρείες είναι με διαφορά το μεγαλύτερο σε όγκο και κόστος παγκοσμίως και αναμένεται οι συγκεκριμένες συζητήσεις να είναι χρονοβόρες. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι εταιρείες θα πρέπει να κατανοήσουν πως οι συγκυρίες αλλάζουν και πως αυτό είναι δυνατό να μεταβάλλει τις ανάγκες για εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.

Από την πλευρά τους Pfizer και Moderna, δεν έχουν προβεί σε κάποια τοποθέτηση με τους αναλυτές να σημειώνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθεί η παραγωγή
σε ένα προϊόν τόσο ευαίσθητο όσο τα εμβόλια χωρίς κάποιος να επωμιστεί το κόστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ