ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Αισιοδοξία πως θα ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη Σουηδία

Φινλανδία: Αισιοδοξία πως θα ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη Σουηδία
Μέχρι στιγμής, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδικαβικών χωρών AP Photo/Virginia Mayo

Την εκτίμηση πως η Φινλανδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά τις εντάσεις που έχουν σημειωθεί ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία, εξέφρασε τη Δευτέρα (30/1) ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως η Φινλανδία διατηρεί το σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη γείτονά της Σουηδία και ελπίζει αυτό να συμβεί όχι αργότερα από τον Ιούλιο.

«Ισχυρή επιθυμία μας εξακολουθεί να είναι να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία», δήλωσε ο Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι.

Συμπλήρωσε δε, ότι «εξακολουθώ να βλέπω τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους ως ένα σημαντικό ορόσημο, όταν ελπίζω πως και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές το αργότερο ως μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Χααβίστο.

Σημειώνεται ότι, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν το 2022 αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ουκρανία και χρειάζονται την έγκριση όλων των χωρών- μελών της συμμαχίας για να ενταχθούν.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδικαβικών χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ εξαιτίας διαμαρτυριών στη Στοκχόλμη που περιέλαβαν κάψιμο του Κορανίου.

Τουρκία: Θετική στη μονομερή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η εκτίμηση, βέβαια, του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, έρχεται κατόπιν των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Κυριακή (29/1), σύμφωνα με τις οποίες ο φέρεται να διαχωρίζει το ζήτημα ένταξης της Φινλανδίας από την ένταξη της Σουηδίας, στην είσοδο της οποίας έβαλε «μπλόκο».

Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να δεχθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ χωρίς τη γείτονά της Σουηδία.

«Εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε διαφορετική απάντηση σχετικά με τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε μια διαφορετική απάντηση για τη Φινλανδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Τη δήλωση, αυτή, ακολουθήσε και αντίστοιχη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη Δευτέρα (30/1), στην οποία ανέφερε ότι «ως Τουρκία αν οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ είναι σύμφωνες, σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να το αξιολογήσουμε ξεχωριστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ