ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο διέψευσε ότι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Βουγλεντάρ

Ουκρανία: Το Κίεβο διέψευσε ότι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Βουγλεντάρ
«Ο εχθρός δεν κατέγραψε επιτυχίες και αναδιπλώθηκε. Δεν εγκαταλείψαμε τις θέσεις μας», υποστήριξε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού AP

Η Ουκρανία διέψευσε τη Δευτέρα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, κοντά στην πόλη Βουγλεντάρ, το νέο «θερμό σημείο» του μετώπου όπου οι μάχες εντείνονται τις τελευταίες ημέρες.

«Οι μονάδες μας συνεχίζουν να προελαύνουν. Μονάδες έχουν φτάσει στο ανατολικό τμήμα της Βουγλεντάρ και συνεχίζεται το έργο τους στα περίχωρα», είπε το πρωί ο επικεφαλής των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού που είναι αρμόδιος για τη ζώνη αυτή, ο Γιεβγκέν Ιέριν, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ρωσικές επιθέσεις στη ζώνη αυτή απέτυχαν. Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους Ρώσους με το πυροβολικό τους, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο εχθρός δεν κατέγραψε επιτυχίες και αναδιπλώθηκε. Δεν εγκαταλείψαμε τις θέσεις μας», υποστήριξε ο Ιέριν.

Ο Πουσίλιν είπε ότι οι Ουκρανοί υποχώρησαν σε έναν τομέα όπου υπάρχουν «πολλές βιομηχανίες και πολυώροφα κτίρια», κάτι που διευκολύνει τις αμυντικές επιχειρήσεις τους. «Υποθέτουμε επομένως ότι ο εχθρός θα αντισταθεί».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανέφερε ασαφώς ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε «πιο ευνοϊκές θέσεις» στα περίχωρα της Βουγλεντάρ, επιφέροντας απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Βουγλεντάρ, μια πόλη με πολλά ορυχεία που αριθμούσε 15.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, απέχει 150 χιλιόμετρα νοτίως της Μπαχμούτ, του άλλου «θερμού μετώπου» στην ανατολική Ουκρανία, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και έξι μήνες, με τίμημα βαριές απώλειες.

Επίσκεψη Ζελένσκι στο Μικολάιβ

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι συνάντησε τη Δανέζα πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντερίκσεν, στην περιοχή Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το γραφείο του Ζελένσκι φαίνεται ο πρόεδρος να ανταλλάσσει χειραψία με τη Φρεντερίκσεν σε ένα χιονισμένο δρόμο πριν εισέλθουν σε νοσοκομείο όπου συνάντησαν στρατιώτες που τραυματίστηκαν κατά την ρωσική εισβολή.

«Είναι σημαντικό για τους πολεμιστές μας να μπορούν να έχουν σωματική αλλά επίσης και ψυχολογική αποκατάσταση», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram. «Είμαι ευγνώμων για όλους τους υγειονομικούς εργαζομένους που φροντίζουν για την υγεία των υπερασπιστών μας. Τους εύχομαι γρήγορη ανάρρωση!».

Το γραφείο του Ζελένσκι δεν έδωσε άμεσα λεπτομέρειες για τις συνομιλίες του με τη Φρεντερίκσεν.

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι συνάντησε τοπικούς αξιωματούχους στην περιοχή του Μικολάιφ, που έχει δεχθεί πολλές φορές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από 11 μήνες.

«Η περιοχή ανθίσταται ηρωικά σε όλες τις επιθέσεις των τρομοκρατών (των ρωσικών δυνάμεων). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχα συνάντηση για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή», έγραψε ο Ζελένσκι.

«Αξιολογήσαμε….την κατάσταση των ενεργειακών υποδομών της περιοχής, τα μέσα της προστασίας της και τον ρυθμό αποκατάστασης», δήλωσε μέσω της εφαρμογής Telegram ο Ζελένσκι αναφορικά με τη συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους. «Συζητήσαμε την επιχειρησιακή κατάσταση στη νότια Ουκρανία, τις συνέπειες των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ